Xi Jinping promite „reunificarea” cu Taiwanul autonom

0

Preşedintele chinez Xi Jinping a promis joi că va finaliza „reunificarea” cu Taiwanul autonom şi că va „zdrobi” orice încercări de independenţă, ceea ce a stârnit o reacţie puternică din partea Taipeiului, care a acuzat Partidul Comunist de dictatură.

„Rezolvarea chestiunii cu Taiwanul şi realizarea reunificării complete a patriei-mamă sunt sarcinile istorice statornice ale Partidului Comunist Chinez şi aspiraţia comună a întregului popor chinez”, a spus Xi Jinping într-un discurs pentru marcarea a 100 de ani de la apariţia Partidului Comunist. „Toţi fiii şi toate fiicele Chinei, inclusiv compatrioţii din ambele părţi ale Strâmtorii Taiwan, trebuie să conlucreze şi să avanseze în solidaritate, zdrobind cu fermitate orice plan privind ‘independenţa Taiwanului’”, a declarat preşedintele chinez, citat de Blooomberg.

Ca răspuns, Mainland Affairs Council (MAC) din Taiwan, agenţie administrativă responsabilă cu politicile privind China, a spus că, deşi Partidul Comunist a obţinut „o anume dezvoltare economică”, rămâne o dictatură care calcă în picioare libertăţile omului şi ar trebui să treacă la democraţie. „Erorile sale istorice în luarea de decizii şi acţiunile permanent dăunătoare au produs ameninţări grave la adresa securităţii regionale„, a adăgat consiliul.

Deşi China nu a renunţat niciodată la folosirea forţei pentru a menţine Taiwanul sub controlul său, Xi Jinping a făcut apel la un proces de „reunificare paşnică”.

Cu toate acestea, el a spus că nimeni nu ar trebui să „subestimeze determinarea puternică a poporului chinez, dorinţa fermă şi capacitatea formidabilă de a apăra suvernitatea naţională şi integritatea teritorială”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.