Liderii Coaliției nu mai acceptă compromisuri în privința „derapajelor” senatoarei Dianei Șoșoacă: „Regulamentul Parlamentului va fi modificat drastic!”

0

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat, recent , că Regulamentul legislativului ar putea fi modificat pentru a nu se mai permite comportamente care „contravin bunului simţ”.

„Refuz să mai dialoghez, să mai comentez declaraţiile colegului meu Florin Cîţu. Ştiţi ce i s-a întâmplat acolo. Am apelat la chestori şi ştiţi ce a păţit un chestor. Aştept sesizări din partea celor care au fost pur şi simplu agresaţi de nici nu pot să-i spun această doamnă senator, acest personaj sinistru, care nu înţelege unde se află. În măsura în care vor exista sesizări în acest sens, Parlamentul va lua decizii”, a declarat Orban.

Orban a arătat că modificarea Regulamentului s-ar putea realiza în sesiunea legislativă următoare.

„Modificăm Regulamentul, dacă este necesar, pentru a putea să nu mai permitem astfel de comportamente care contravin total bunului simţ, civilizaţiei şi mai ales la ceea ce reprezintă Parlamentul. Se termină sesiunea parlamentară, vine vacanţa parlamentară, din toamnă vom aborda acest subiect”, a afirmat Orban.

Senatorul neafiliat Diana Şoşoacă a venit marţi, în plenul reunit al Parlamentului, cu un sac negru de plastic pe care l-a pus în faţa premierului Florin Cîţu în timpul dezbaterilor de la moţiunea de cenzură. Diana Şoşoacă a afirmat că unul dintre chestorii de la Parlament a oprit-o să îşi ia sacul din plen, iar ea i-a pus mâna pe mască acestuia pentru a i se vedea faţa. Chestorul Senatului Sergiu Vlad (USR) a anunţat că intenţionează să depună plângere penală împotriva senatoarei Diana Şoşoacă pentru că l-a agresat fizic.

La rândul său, senatorul USR, Sergiu Vlad, a vorbit, la Realitatea Plus, despre incidentul care a avut loc cu o zi înainte în Parlament, când Diana Șoșoacă, fostă membră a AUR, l-a agresat fizic. Chestorul Senatului a anunțat că a depus plângere la Biroul Permanent, care va propune, din toamnă, schimbarea statulului. ”Era făcut pentru oameni cu un comportament decent, acum trebuie adaptat”, a spus acesta.

”Mi-am făcut doar atribuțiile de chestor. Am încercat să iau din fața domnului Cîțu și a domnului Orban sacul de morgă și să-l scot din sala de plen. Doamna Șoșoacă m-a urmărit și m-a agresat atât verbal, cât și fizic, ceea ce se poate observa pe live-ul ei de pe Facebook.

De când a intrat în Parlament, lumea s-a obișnuit cu agresivitatea ei verbală. Acum a început să bată senatorii, mi-a dat cu masca peste ochi.

Am depus o plângere la Biroul Permanent al Senatului în care am cerut să se ia măsuri. Din păcate, pedepsele sunt foarte blânde. În Biroul Permanent s-a luat în discuție schimbarea statutului pentru că nu mai e actual. Era făcut pentru oameni cu un comportament decent, acum trebuie adaptat…
În toamnă se va începe o discuție mai amplă între partide pentru schimbarea acestui statut”, a declarat Sergiu Vlad.

Și liderii UDMR sunt revoltatți de atitudinea senatoarei Diana Șoșoacă.

Reamintim că Biroul Permanent al Senatului a sancționat-o, la sfârșitul lunii aprilie, pe Diana Șoșoacă cu avertisment scris în urma raportului depus de Comisia Juridică privind „abaterile de la deontologia parlamentară”. Raportul a fost făcut în urma sesizării grupului PNL.

Majoritatea membrilor Comisiei au apreciat și susținut prin votul lor favorabil că faptele doamnei senator Iovanovici – Șoșoacă astfel cum au fost analizate în cuprinsul prezentului raport, se subscriu abaterilor disciplinare (…) prin conduita ofensatoare, comportamentul inadecvat și utilizarea termenilor injurioși și ofensatori în cadrul Senatului, Doamna senator Iovanovici-Șoșoacă încalcă deontologia parlamentară, normele de conduită, demnitatea funcției și solemnitatea activităților parlamentare desfășurate în plenul Senatului”, se arată în raportul depus la Biroul Permanent al Senatului.

Potrivit documentului, „Comisia a apreciat că, încă de la începutul mandatului, conduita doamnei senator Diana Iovanovici-Șoșoacă nu a fost una care să onoreze demnitatea funcției, cu toate responsabilitățile care îi incumbă în calitate de reprezentant ales al poporului”. În sprijinul acestei acuzații, sunt prezentate extrase din stenogramele mai multor ședința ale Senatului.

Membrii Comisiei au identificat în cuprinsul stenogramelor ședințelor Senatului apeluri repetate adresate de președintele de ședință doamnei senator Iovanovici-Șoșoacă pentru a purta o mască de protecție corespunzătoare pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2, iar domnia sa nu a dat curs solicitării folosind argumente negaționiste față de fenomenul pandemic și minimalizând rolul măsurilor de protecție sanitară adoptate de autorități pentru protejarea sănătății cetățenilor”, se mai arată în raport.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.