Ungaria, amenințată de Comisia Europeană cu procedura de infringement privind legea LGBT

0

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a ameninţat miercuri Ungaria cu procedura de infringement, în cazul în care autorităţile maghiare nu vor reveni asupra legii prin care discriminează lesbienele, gay-ii, bisexualii şi transsexualii (LGBT). Legea intră în vigoare pe 8 iulie, relatează AFP.

″Este pus semnul egal între homosexualitate şi pornografie. Această legislaţie foloseşte protecţia copiilor pentru a discrimina oameni ca urmare a orientării lor sexuale… Este o ruşine″⁣, a declarat Von der Leyen în plenul Parlamentului European, la Strasbourg.

Guvernul de la Budapesta susţine că noua lege nu îi vizează pe homosexuali, ci urmăreşte protecţia copiilor, ai căror părinţi ar trebui să joace rolul principal în educaţia lor sexuală.

”Dacă Ungaria nu îşi corectează tirul, Comisia îşi va folosi puterile care-i sunt conferite în calitate de gardian al tratatelor” europene, a ameninţat Ursula von der Leyen în Parlamentul European (PE).

Ea spune că această lege, care interzice difuzarea unor conţinuturi despre homosexualitate în rândul minorilor, este o ”ruşine”.

Bruxelles-ul poate deschide o procedură de infringement cu privire la încălcarea dreptului european, care poate conduce la o sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) şi la sancţiuni financiare. Comisia Europeană va trimite autorităţilor maghiare o scrisoare de avertisment în acest sens la jumătatea lui iulie.

La sfârşitul lunii iunie, Comisia a trimis Ungariei o primă scrisoare în care îşi exprima ”îngrijorări juridice” referitoare la textul adoptat la 15 iunie, care a provocat indignarea unor lideri europeni.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.