Reprimarea opoziției politice din Turcia, condamnată ferm de Parlamentul European

Parlamentul European a condamnat joi, la Strasbourg, reprimarea partidelor politice de opoziţie în Turcia, în special a Partidului Democratic al Poporului (HDP), şi a cerut guvernului de la Ankara să garanteze că toate partidele îşi pot exercita liber şi deplin activităţile legitime în concordanţă cu principiile fundamentale ale unui sistem democratic şi pluralist, relevă un comunicat de presă al PE.

Într-o rezoluţie adoptată cu 603 voturi pentru, două voturi împotrivă şi 67 de abţineri, eurodeputaţii condamnă în termeni fermi acţiunea iniţiată de procurorul general al Turciei, la Curtea Constituţională, pentru dizolvarea HDP, al treilea partid ca mărime din parlamentul turc, şi pentru interzicerea activităţii politice a aproape 500 de membri HDP.

A permite HDP să participe în mod neîngrădit la instituţiile democratice din Turcia este o cale simplă de a face societatea turcă mai inclusivă şi a încuraja o soluţionare paşnică a chestiunii kurde, susţin membrii legislativului UE.

De asemenea, ei condamnă decizia autorităţilor turce de a înlătura din funcţii, pe baza unor dovezi discutabile, primari aleşi democratic şi a-i înlocui cu reprezentanţi nealeşi. Eurodeputaţii dau ca exemplu în acest sens măsurile administrative, legislative şi politice luate de guvernul turc pentru a paraliza municipalităţile administrate de primari din partidele de opoziţie la Istanbul, Ankara şi Izmir.

Aceste acţiuni continuă să submineze capacitatea opoziţiei politice de a-şi exercita drepturile şi de a-şi îndeplini rolul democratic, avertizează Parlamentul European, care îi solicită Turciei să asigure pluralismul şi să respecte libertatea de exprimare şi dreptul la liberă asociere.

Rezoluţia PE mai cere Delegaţiei UE în Turcia să monitorizeze situaţia prin observarea proceselor judiciare, prin declaraţii publice şi prin solicitarea de autorizaţii pentru vizite în închisori.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.