Directorul general al OMS, revoltat: „Unii se gândesc la al treilea vaccin, alţii nu l-au primit nici pe primul!”
Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a răbufnit din cauza „lăcomiei” celor care se gândesc la injectarea unei a treia doze de vaccin anti-Covid.
Directorul OMS atrage atenţia. Necesitatea nu a fost dovedită a celui de-al treilea vaccin, în contextul în care o mare parte din locuitorii lumii aşteaptă prima doză.
„Dacă solidaritatea nu funcţionează, există un cuvânt pentru a explica prelungirea agoniei mondiale, faptul că am fost luaţi ostatici de acest virus…acela este lăcomie.
Unele ţări, regiuni, sunt pe cale să comande milioane de doze pentru rapel în timp ce altele nu şi-au putut vaccina personalul sanitar şi persoanele vulnerabile”, a declarat directorul general al organizaţiei.
Potrivit lefigaro.fr, pe un ton exasperat, el a denunţat faptul că livrările de vaccinuri sunt „neregulate şi inegale”.
De la debutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 16.678 reacţii adverse la vaccinurile anti-COVID, 1.790 de tip local şi 14.888 de tip general. În ultimele 24 de ore au fost administrate 12.082 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson, dintre care 7.395 reprezentând prima doză şi 4.687 doza a doua, potrivit unei informări transmise luni de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate trei reacţii adverse, toate de tip general. De la debutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 16.678 reacţii adverse la vaccinurile anti-COVID, 1.790 de tip local şi 14.888 de tip general. Potrivit CNCAV, 59 de reacţii adverse sunt în curs de investigare.
Vaccinul dezvoltat de compania Johnson & Johnson (denumire comercialaCOVID-19 Vaccine Janssen suspensie injectabila) a primit acordul unei autorizaţii de introducere pe piaţă condiţionate din partea Agenției Europene a Medicamentului (EMA) în data de 11.03.2021 și a fost ulterior autorizat de către Comisia Europeana conform Deciziei 1763/2021. Regimul de administrare este monodoza (se administreaza o singura doza de vaccin), iar eficacitatea a fost calculata incepand cu 14 sau 28 de zile de la vaccinare.