Ludovic Orban și liderii USR PLUS îl avertizează pe premierul Cîțu: „Rectificarea bugetară, doar cu acordul Coaliției!”

Share:

Anunţul premierul Cîţu, interimar la Finanţe după demiterea lui Alexandru Nazare, cu privire la rectificarea bugetară din august, i-a nemulţumit atât pe cei de la USR, cât şi pe actualul preşedinte al PNL, Ludovic Orban.

„Îmi pare rău pentru cei doi „liberali” dar chestia asta se numește șantaj cu bani publici și nu trebuie sub nici o formă tolerată.
Nu se poate să introduci într-o campanie internă de partid, oricare ar fi el, elemente de șantaj cu fonduri publice pentru primari. E pesedism de cea mai joasă speță, sper să înceteze și mai sper că avem instituții care pot stopa așa ceva„. a scris Liviu Iolu, USR-PLUS, pe Facebook.

Premierul Florin Cîţu a anunţat că a semnat calendarul pentru adoptarea rectificării bugetare, iar în intervalul 16 – 20 august este estimată adoptarea ordonanţei privitoare la rectificarea bugetului de stat.

„Am semnat calendarul pentru elaborarea proiectului rectificării bugetului de stat. În acest moment estimăm adoptarea Ordonanţei cu privire la rectificarea bugetului de stat în perioada de 16 -20 august”, a scris Florin Cîţu, luni pe Facebook.

Liderul PNL Ludovic Orban a afirmat că nu poate fi făcută rectificarea bugetară fără a exista consultări în coaliţie. El a adăugat că nu au fost discuţii pe acest subiect la întrunirea de luni de la Palatul Victoria, iar rectificarea bugetară va fi făcută cel mai probabil pe 15 august.

„Ştiţi foarte bine, conform Legii responsabilităţii fiscal-bugetare, Ministerul Finanţelor trebuie să prezinte un raport privind situaţia economică şi bugetară. Cel mai probabil, în jurul datei de 15 august se va adopta rectificarea bugetară. Această discuţie cu rectificarea se face sau nu se face la partid. Premierul Florin Cîţu este premierul unei coaliţii de guvernare formată din PNL, USR-PLUS, UDMR şi, evident, ne sprijină grupul minorităţilor. Nu se poate adopta rectificarea bugetară fără o decizie în coaliţie, care coaliţie este formată din formaţiuni politice. Nu am discutat astăzi, dar, cu siguranţă, forma rectificării se va adopta în coaliţie”, a declarat Ludovic Orban, după şedinţa de luni a coaliţiei care a avut loc la Palatul Victoria.

Chestionat că anumite sume ar putea fi alocate către anumite primării, liderul PNL a răspuns: „Rectificarea bugetară se va face în conformitate cu legea. Execuţia bugetară trebuie să se facă în conformitate cu prevederile legale. Nu pot exista alocări de resurse financiare pe criterii subiective. A fost Anexa 7.03 care a fost neobişnuită şi sper să nu se mai repete de acum în nicio Lege a bugetului de stat a coaliţiei, dar a fost totuşi în Legea bugetului de stat”.

În schimb, fostul ministru al Finanţelor Alexandru Nazare a reclamat, luni, un deficit de 13 miliarde de lei, bani care trebuie găsiţi până la finalul anului. Indiferent de cât de optimist este scenariul economic, creşterea veniturilor nu egalează acest necesar de cheltuieli”, afirmă Nazare care consideră că „este imperativ să facem economii”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.