Kelemen Hunor îl pune la punct pe ministrul Stelian Ion pe tema desființării SIIJ: „Unii când nu mai au argumente, atunci o iau pe arătură foarte repede!”

0

Desființarea Secției Speciale continuă să provoace tensiuni în coaliția de guvernare. Ministrul USR al Justiției, Stelian Ion, a fost pus la punct ferm de vicepremierul Kelemen Hunor, președinte UDMR. Stelian Ion a fost taxat dur pentru declarațiile făcute după ce UDMR a anunțat că nu dorește ca SIIJ să revină DNA, ci Parchetului General. Ministrul Stelian Ion a anunțat că susține ca dosarele instrumentate de SIIJ să meargă la parchetele specializate, printre care și cel anticorupție.

„Am văzut o oarecare rigiditate sau chiar o inflexibilitate uriaşă că ”Ori faceţi aşa cum spunem noi, ori sunteţi duşmanii Justiţiei”. Văd că unii când nu mai au argumente, atunci o iau pe arătură foarte repede”, a declarat Kelemen Hunor, joi, la RFI România.

„Vom discuta în continuare şi încercăm să găsim o soluţie. Eu am mai avut o propunere, un compromis, despre acest lucru nu a vorbit nimeni în aceste zile, dar deocamdată nu am un răspuns la această propunere din partea colegilor. Eu luni, la discuţiile din coaliţie, am spus în felul următor: dacă trece amendamentul nostru, vom vota în plen desfiinţarea SIIJ şi atribuţiile trec la Procuratura Generală şi hai să lăsăm aşa un an de zile, să vedem cum funcţionează şi când vom dezbate, când vom aproba legile justiţiei se pot face nuanţele şi, dacă sunt necesare, schimbările dorite. Dacă funcţionează la Parchetul General, atunci sigur, putem merge mai departe”, a explicat Kelemen Hunor.

În același timp, liderul UDMR a asigurat însă că dacă „nu trece amendamentul nostru, atunci vom vota varianta Guvernului”.

Kelemen Hunor a criticat și o altă declarație a lui Stelian Ion, referitoare la aderarea la Spațiul Schengen și ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare în cazul României, pe care le leagă și de Secția Specială. Ministrul Justiției susține că „dacă nu se ridică MCV, este posibil să nu intrăm în Schengen”, adăugând că se întreabă „cine are interesul dintre partenerii sau vecinii noştri să nu intrăm în Schengen”.

Kelemen Hunor spune că raționamentul ministrulu Justiției este „o prostie”.

„Stelian Ion sugerează că noi susţinem acest amendament în interesul altora. Noi ne-am obişnuit, când cineva nu are argumente într-o dispută cu noi sau contraargumente, scoate această carte, care nu are nici o legătură, nici cu realitatea, nici cu starea de fapt. Este o acuzaţie lipsită de substanţă şi de substanţă cenuşie. A luat-o pe arătură domnul Stelian Ion cu această declaraţie. Eu aşa ştiu, de ani buni, că intrarea noastră în Schengen şi ridicarea MCV-ului este împiedicată de Olanda şi de Franţa, nu de vecinii noştri. Este o prostie să spui aşa ceva, să sugerezi aşa ceva, dar asta este, ne-am obişnuit, în 20-30 de ani, când nu ai argumente, atunci hai cu cartea asta. E o prostie”, a concluzionat Kelemen Hunor, în declarația făcută la RFI România.

Declarațiile liderului UDMR vin după seria de acuzații din partea USR, a lui Stelian Ion și a vicepremierului Dan Barna, legate de desființarea Secției Speciale. Totul a pornit de la acuzația lui Stelian Ion că SIIJ nu a putut fi desființată din cauză că UDMR și a PSD.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.