Europarlamentarul Maria Grapini pune „punctul pe i”: „Verdictele le dă justiția. Nu voi accepta să se pună o etichetă de corupție pe o întreagă țară!”
Europarlamentarul PPU (social-liberal), Maria Grapini, s-a declarat revoltată, la Radio Timișoara, de afirmațiile potrivit cărora România este cea mai coruptă țară din UE.
Eurodeputatul Grapini a dat drept exemplu, în acest sens, dezbaterile recente din cadrul Comisiei pentru Control Bugetar din PE, unde România a fost pusă în discuție pentru banii europeni alocați Deltei Dunării, în valoare de 1,1 miliarde de euro, din exercițiul financiar 2014-2020.
“În intervențiile mele, m-am luptat să prezint lucrurile așa cum sunt în realitate pentru că eu nu cred că România este, așa cum vor unii să inducă ideea, cea mai coruptă țară din UE și, mai ales, nu cred că trebuie să punem această etichetă tuturor românilor, țării, în ansamblul său. Corupți sunt anumiți oameni, care trebuie să răspundă dacă au greșit, însă nu avem dreptul să culpabilizăm 20 de milioane de oameni!”, a precizat Maria Grapini, care a adăugat că va riposta ori de câte ori se vor aduce prejudicii nemeritate imaginii României.
Deși a punctat că susține demersurile corecte ale jurnaliștilor și consideră necesare anchetele acestora, europarlamentarul Grapini a menționat că, atunci când aceștia dau verdicte înaintea justiției, avem o mare problemă.
În sprijinul afirmațiilor sale, Maria Grapini a prezentat punctul de vedere al Comisiei Europene care deși a spus că există suspiciuni în cheltuirea banilor europeni nu s-a grăbit să dea verdicte în acest sens.
“Eu am învățat că, în democrație, responsabilitatea este individuală și toți cei dovediți ca și corupți trebuie să plătească. Nu aș vrea, însă, să se se mai pună vreodată o etichetă globală pe o întreagă țară”, a menționat eurodeputatul PPU (social-liberal), care a completat că afirmațiile privind corupția din România aduc un uriaș prejudiciu de imagine țării.
Totodată, Maria Grapini a sancționat dur și ipocrizia statelor din Vest, care ne critică vehement în ciuda faptului că, în șapte state membre, toate din Vest, a fost descoperită cea mai mare sumă, de la crearea UE, de evaziune fiscală provenind din TVA.
„În concluzie, trebuie ca instituțiile europene și cele din România să își facă treaba și să facă verificări în acest sens. Nu vreau să se piardă această sumă, de 1,1 miliarde de euro, pentru Delta Dunării. Pentru că, după cum știm, este rezervație UNESCO și, având în vedere restricțiile legate de acest statut, este foarte greu ca această zonă să se dezvolte. De aceea este nevoie de bani europeni, în Delta Dunării. Trebuie să existe o dezvoltare economică pentru a îmbunătăți viața oamenilor și trebuie să avem, în acest sens, infrastructura necesară valorificării turismului. Această zonă minunată poate deveni o mină de aur pentru turismul românesc. Mai ales că puțini străini știu că, spre exemplu, la Sulina, a fost primul loc în care a avut sediul Comisia Europenă a Dunării. Practic, Comisia Europeană a debutat la Sulina”, a conchis Maria Grapini.