Liderii USR PLUS, revoltați: UDMR nu dorește desființarea SIIJ!

0

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a anunţat că propunerea sa pentru desfiinţarea Secţiei speciale, discutată în şedinţa coaliţiei de marţi nu a fost acceptată de UDMR, el a apreciind că, în ansamblu, coaliţia se pare că nu-şi doreşte desfiinţarea SIIJ.

„Coaliţia, per ansamblu, se pare să nu-şi doreşte deocamdată, cu adevărat, desfiinţarea SIIJ. Am venit cu o nouă propunere, a fost rezonabilă, nu a fost încă acceptată. A fost o propunere în sensul în care, dacă un magistrat ar fi anchetat în calitate de suspect sau inculpat de către o unitate de parchet specializată – DNA, DIICOT sau Parchetul General, a parchetelor pe lângă curţile de apel – să poată solicita o trimitere a dosarului către o altă unitate de parchet învecinată. (…) Să meargă la o unitate de parchet din cadrul aceleaşi structuri, astfel încât să respectăm şi programul de guvernare şi angajamentele”, a declarat Stelian Ion la finalul şedinţei.

Ministrul susţine că „UDMR nu vrea nici această variantă” de desfiinţare a SIIJ.

„Se pare că nu convine UDMR nicio variantă de desfiinţare a SIIJ. (…) Să pui condiţii la fiecare şedinţă este o dovadă a faptului că, atunci când am agreat programul de guvernare, n-au fost sinceri. Desfiinţarea SIIJ necondiţionată este trecută în programul de guvernare, dublată de refacerea competenţelor DNA a fost foarte clară. Problema UDMR nu este atât legată de SIIJ, cât de DNA.Sub nicio formă nu vor refacerea competenţelor DNA. (…) Probabil îşi fac socoteala că vor trage de timp foarte mult, că poate nu se va desfiinţa SIIJ foarte curând”, a arătat ministrul.

El a reafirmat că „România va trebui să desfiinţeze SIIJ şi să respecte angajamentul pe care l-a avut întotdeauna în ultimii ani, mai ales cu privire la lupta împotriva corupţiei, care trebuie să continue”.

„Şi a reinventa SIIJ sub o altă formă, în altă parte nu înseamnă decât o slăbire a luptei împotriva corupţiei, ceea ce nu va fi acceptat de Comisia Europeană. Consecinţele vor fi de ordin internaţional şi vor veni în principal din partea Comisiei Europene. (…) E complicat să guvernezi pe justiţie cu UDMR, pentru că, iată, nu s-au debarasat de politica pe care au dus-o în anii trecuţi împreună cu PSD. Împărtăşesc viziunea PSD pe justiţie şi continuă cu aceleaşi idei. Eu aşteptam o schimbare de optică sau măcar un compromis, o renunţare. (…) Nu sunt de acord cu ceea ce spune UDMR. Mai mult invocă faptul că n-au fost convocaţi la discuţii pe legile justiţiei. Nici vorbă de aşa ceva”, a susţinut Stelian Ion.

La rândul său, vicepremierul Dan Barna, copreşedinte al USR PLUS, a declarat marţi că în acest moment coaliţia este într-un blocaj pe subiectul desfiinţării Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), menţionând că ministrul Justiţiei a prezentat mai multe variante, dar niciuna nu a fost acceptată pentru că UDMR nu vrea, practic, desfiinţarea acestei secţii, iar PNL are o poziţie neutră.

„Subiectul este, evident, pe agenda publică de mai mult timp, ţine de un punct de vedere al partenerilor de coaliţie de la UDMR, care nu susţin varianta aprobată de Guvern, varianta simplă prin care SIIJ se desfiinţează şi atribuţiile, competenţele se descompun pe Parchete, la DNA, la Parchet General sau la DIICOT. Cei de la UDMR nu vor practic desfiinţarea SIIJ. Poziţia lor este că să desfiinţăm SIIJ-ul actual şi să-l mutăm, tot ca secţie specială pentru magistraţi, la Parchetul General, adică schimbă plăcuţa de pe uşă şi să schimbăm un pic adresa poştală. (…) Noi nu vrem la DNA, noi spunem că trebuie revenit la – exact cum spun şi Comisia de la Veneţia şi Comisia Europeană – descompunerea atribuţiile acestei secţii, invenţia lui Liviu Dragnea, pe competenţe. Adică: dacă e corupţie – la DNA, dacă e crimă organizată – la DIICOT, dacă sunt infracţiuni comune – la Parchet, aşa cum e toată lumea, astfel încât magistraţii să nu mai aibă o secţie specială, că despre asta e vorba, nu despre unde ascundem o secţie specială pentru magistraţi”, a afirmat Barna la TVR1.

El a spus că, în acest context, ministrul Justiţiei a propus încă o variantă, însă şi aceasta a fost respinsă de UDMR.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.