Raed Arafat trage un semnal de alarmă în privința valului patru al pandemiei: Am putea reveni la 1500-1600 de paturi de Covid-19!

Share:

Raed Arafat a anunţat, vineri seara, cât de pregătită este România pentru valul patru al pandemiei de coronavirus. Şeful DSU a explicat că în cazul în care numărul infectărilor va creşte, spitalele se vor mobiliza pentru un număr de maximum 1.600 de paturi la ATI.

Şeful DSU a explicat că în cazul în care numărul persoanelor infectate cu covid-19 va creşte vor fi luate măsurile corespunzătoare.

„Avem un procent, da, nu e mare, ca in restul tarilor, care e vaccinat, mai ales in zonele urbane. E un lucru pozitiv, o parte din populatie a trecut prin boala. Sunt doua posibilități: sa creasca numărul de cazuri, dar nu impact serios pe ATI, si limitat decat cel care a fost acum cateva luni.

Și altă posibililtate: să avem impact din cauza procentului mic de vaccinati, ca in Marea Britanie, impact si mortalitatea scazute. La 10 mil de persoane, la o incidenta de 33, dupa vaccinare, la valul acesta, mortalitatea de la 35 a scazut la 3,5. Clar, asta e diferenta. Daca va creste, avem masuri luate. Se fac studii de prognoza daca indicele e sub 1 , peste 1…”, a declarat şeful DSU la Realitatea.

Referitor la numărul paturilor pentru pacienţii COVID-19, Arafat îi asigură pe români că autorităţile se vor mobiliza pentru a avea numărul de paturi necesar.

„La acest moment, la 40-50 de pacienti in ATI, când am avut peste 1.000, capacitate de absorbtie exista, s-au trimis ventialtoare noi. (…) Acum, paturile la ATI, marea parte, s-au intors la cazurile non-COVID. În secunda in care creste numărul cazurilor, poate nu ca in valul din decembrie.

Ne putem intoarce la cele 1.500-1.600 de paturi de COVID, cu detasari, relocari personal, cu tot ce am facut. Aici sunt cele 1.600 de locuri. Am semnat 12 ordine de relocare, sa mearga medici infectionisti, de urgenta, a fost un mecanism intreg. Tot mecanismul e acum mai jos ca alerta, dar oricand poate fi ridicat si cu reintroducerea numărului de paturi”, a mai spus Raed Arafat, vineri, în exclusivitate, la „Culisele statului paralel.

Acum suntem la peste 40 (de pacienți – n.red.), ieri erau 48. Orice semnal peste această cifra, de creștere,, Ministerul Sănătății va trebui să solicite spitalelor care au revenit la non-COVID sa revina la COVID, începand cu spitalele infectioase”, a mai spus şeful DSU.

 

Citește și
1 Comentariu
  1. ?????? spune

    & Dacă BCG provoacă mutații de tipul COVID, că BCG se vaccinează de multă vreme, ?
    Deci, dacă au ceva în comun prima variantă de BCG și prima variantă de COVID, ? Observați și că, deși se vaccinează BCG nu a dispărut TBC, ?
    Dacă eficiența BCG este undeva pe la nivelul pierderilor provocate de COVID, ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.