Kim Jong-Un vrea reluarea comunicațiilor Nordului cu Sudul

0

Comunicaţiile dintre cele două Corei au fost restabilite recent, la iniţiativa liderului nord-coreean Kim Jong-Un, la un an de la suspendarea totală. 

Anunțul a fost făcut de responsabili ai serviciilor secrete sud-coreene unei comisii parlamentare de la Seul.

Kim Jong Un însuşi a fost cel care a cerut reluarea comunicaţiilor telematice dintre cele două ţări, au declarat presei doi parlamentari sud-coreeni, Kim Byung Kee şi Ha Tae Keung, potrivit EFE, preluată de Agerpres.

Reamintim că în urmă cu un an Coreea de Nord a anunțat că întrerupe liniile telefonice directe cu Seul, – primul pas spre închiderea tuturor mijloacelor de contact între cele două state. Coreea de Nord a transmis la începutul lunii iunie 2020 și un avertisment, spunând că va face Seulul „să sufere”. Liderii de la Phenian acuzau Seulul că susține activiști și dezertori care răspândesc materiale anti-regim. Întreruperea contactelor între cele două Corei a avut loc după ce nord-coreenii au protestat faţă de trimiterea de către activişti din Sud a unor baloane peste graniţă cu mesaje ostile regimului din Nord.

Anunțul reluării comunicațiilor a fost făcut de Coreea de Sud cu o săptămână în urmă, după ce  Phenianul a acceptat acest lucru.

Acum „Coreea de Sud şi Coreea de Nord vorbesc cu regularitate de două ori pe zi”, au precizat cei doi parlamentari sud-coreeni.

Conform evaluării serviciilor secrete sud-coreene, pasul în acest sens făcut de Phenian arată aşteptările acestuia ca Seulul să contribuie la revigorarea dialogului cu Washingtonul privind denuclearizarea peninsulei coreene, blocat din anul 2019.

Aceleaşi servicii constată că la ora actuală Coreea de Nord doreşte o ridicare a sancţiunilor care-i penalizează exporturile de minereuri şi importurile de produse petroliere şi alte mărfuri, ca precondiţie pentru a se aşeza din nou la masa negocierilor cu SUA.

Pe de altă parte, spionajul sud-coreean suspectează că Kim Jong-Un are probleme de sănătate. În imagini difuzate de presa nord-coreeană săptămâna trecută, liderul de la Phenian a fost văzut purtând un pansament în partea posterioară a capului, unde apoi i s-a văzut o cicatrice.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.