Europarlamentarul PRO România, Corina Crețu, avertizează: „Guvernul României nu a accesat decât jumatate din totalul fondurilor europene alocate!”

Liderul Pro România, Victor Ponta, a postat, pe pagina de Facebook, un link al colegei sale de partid, europarlamentarul Corina Crețu.
„Se împlinesc șase ani de la momentul semnării Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, pe care l-am lansat în 2015 alături de fostul Premier Victor Ponta.
Prin intermediul POIM, România avea la dispoziție in jur de 10 miliarde EUR din partea Uniunii Europene pentru finanțarea principalelor priorități de dezvoltare în sectorul de transport.
POIM a fost însoțit de realizarea Master Planului de Transport, document care definește nevoile specifice ale României, pe care le puteti vizualiza în harta de mai jos.
Încă de la semnarea acestui document primordial, mi-am exprimat convingerea fermă că fără o infrastructură modernă, România nu se va putea dezvolta și nu va putea deveni ceea ce ne dorim cu toții – o țară în care oamenii sa aibă o viața mai bună, economia locală și cea națională să prospere, iar tinerii să-și dorească să rămână, să studieze, să lucreze și să-și întemeieze o familie. Și în calitate de Membru al Parlamentului European, rămân o susținătoare a investițiilor în autostrăzi, căi ferate și aeroporturi, care să conecteze localitățile României între ele, dar și țara noastră la Uniunea Europeană.
Din păcate, în pofida muncii pe care am depus-o alături de colegii mei din Comisia Europeana pentru a folosi acești bani europeni acordați țării noastre, asistăm în continuare la declinul infrastructurii din România, cauzat de managementul deficitar, gradul ridicat de uzură și întreținerea inadecvată.
Tocmai de aceea, pentru a încuraja proiectele de infrastructură din țară, in 2028. am modificat POIM, alocând mai multe fonduri europene pentru proiecte de importanță majoră pentru România (rata de cofinanțare europeană a crescut de la 75% la 85% pentru proiectele privind dezvoltarea rețelei transeuropene de transport, a rețelei de metrou și a celor de transport multimodal). / https://bit.ly/339BK4h
Cu toate acestea, până acum Guvernul României nu a accesat decât jumatate din totalul fondurilor alocate, cu mult sub media europeană.
Iar în timpul mandatului meu de Comisar European pentru Politică Regionala, dar și in ultimii doi ani, Guvernele nu au transmis niciun proiect pentru Regiunea Moldovei, cu toate că încă din 2017 atât eu, cât și DG Regio, ne-am oferit să realizăm până în 2020 studiul de fezabilitate pentru Autostrada Unirii Tîrgu Mureș – Iași – Ungheni. Precizez ca la ora actuala, 50% din sumele alocate perioadei 2014-2020 (care pot fi accesate pana in 2023) sunt necheltuite.
Și, din păcate, nu s-au primit proiecte sau cereri de finanțare nici pentru Autostrada Moldova.
Atât timp cât Guvernul României nu-și va clarifica obiectivele și până când dezvoltarea infrastructurii României nu va deveni o prioritate, din păcate românii vor fi privați de șansa unor standarde de viață la nivel european.
Rămân, totuși, cu satisfacția că, prin intermediul POIM, am reușit să semnez finanțarea câtorva proiecte de infrastructură absolut esențiale pentru România:
 Construirea secţiunii dintre localitățile Dumbrava şi Deva, din autostrada Lugoj-Deva: 336 milioane EUR / https://bit.ly/2YHx4zc / https://bit.ly/2GK2a36
 Rețea de infrastructură rutieră integrată pentru zona orbitală din București (Centura Bucureștiului); / https://bit.ly/2KegKlj
 Îmbunătățirea serviciilor de transport pe liniile de metrou din Capitală; / https://bit.ly/2YCWiyB
 Modernizarea rețelei de cale ferată Gurasada – Simeria: 1,3 miliarde EUR. / https://bit.ly/2Kjktgg
Acestea sunt printre puținele proiecte depuse de Guvernul României spre finanțare către Comisia Europeana, în timpul mandatului meu de Comisar European.
Proiecte nu au mai fost depuse, sunt fonduri pe care le pierdem, șanse irosite”, a precizat, pe pagina de Faceboo, europarlamentarul Pro România, Corina Crețu.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.