Liderii Coaliției au avut dreptate în privința revocării Avocatul Poporului. Renate Weber, încă în funcție, a câștigat aproape 400.000 de lei în 2021!

0

Renate Weber, Avocat al Poporului, repusă în funcție prin decizie a Curții Constituționale, după ce Parlamentul a revocat-o, a avut anul trecut venituri de două ori mai mari decât ale şefului statului în 2020. Indemnizaţia pentru funcţia de Avocat al Poporului a fost de 153.000 de lei pe an, ceea ce înseamnă un salariu lunar de circa 12.500 de lei. 

La această sumă se adăugă și încasări de la Parlamentul European, în valoare de aproape 24.000 euro pentru perioada ianuarie-iunie a anului trecut, precum şi pensia specială de fost europarlamentar, în valoare de 18.000 de euro pe an, potrivit propriei declarații de avere. Nu în ultimul rând, Weber a încasat în 2020 şi aproximativ 39.000 de lei ca pensie de la Casa de Asigurări a Avocaţilor, adică lunar încă 3.200 de lei. În total, media lunară a veniturilor a fost de 32.700 de lei, de două ori mai mult decât ale președintele Klaus Iohannis, care a primit aproximativ 14.900 de lei lunar anul trecut.

În direct la Realitatea Plus, jurnalistul Alexandru Căutiș, coordonator subieculzilei.ro, a afirmat că, cel puțin moral, sumele uriașe încasate ca apărător al drepturilor și libertăților românilor nu sunt justificate.

„Avocatul Poporului nu s-a implicat suficient de mult într-o mulțime de spețe în care ar fi fost obligatoriu să o facă. Funcția de Avocat al Poporului are o atribuție cheie, aceea de a veghea la respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor României. Bunăoară, orice persoană fizică își simte lezate drepturile și libertățile de către o instituție publică din România se poate adresa acestui Avocat al Poporului. Sumele acestea colosale reprezintă, aș spune, o încălcare a drepturilor altor cetățeni pentru că, atâta vreme cât o mulțime de români lucrează în condiții foarte, foarte grele, mă refer la cei angajați la stat, în primul rând și primesc sume mult mai mic, pentru munca prestată, nu este normal ca Avocatul Poporului să primească aceste sume colosale.”

Căutiș a precizat că nici sporurile acordate pe bandă rulantă angajaților instituției conduse de Renate Weber nu i sa par firești și justificate.

„Sunt sporuri date unor angajați ai acestei instituții pentru lucru în condiții vătămătoare, lucru în spațiu în care este praf, lucru în spațiu în care sunt germeni și bacterii. Eu nu cred că angajații Avocatului Poporului lucrează la salubrizare, nici că lucrează într-o unitate militară, cu arme chimice sau bacteriologice, cum este posibil să primească aceste sporuri? ”

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.