Tensiuni (în creștere) între SUA și China. Kamala Harris acuză Beijingul de „coerciție și intimidare” în Marea Chinei de Sud

Vicepreşedinta Statelor Unite, Kamala Harris, a acuzat marţi China de acţiuni de coerciţie şi intimidare în regiunea disputată a Mării Chinei de Sud, transmite dpa.

‘Acţiunile Beijingului continuă să submineze ordinea bazată pe reguli’, a declarat Kamala Harris, aflată în Singapore.

Pretenţiile extinse ale Chinei faţă de cea mai mare parte a acestei mări bogate în resurse se suprapun cu cele ale altor state din regiune, printre care Vietnam şi Filipine, un aliat al Statelor Unite.

Kamala Harris şi-a început declaraţiile afirmând că Statele Unite sunt ‘extrem de concentrate’ pe evacuările de pe aeroportul internaţional din Kabul, după căderea Afganistanului în mâinile talibanilor în urmă cu o săptămână.

‘Sunt deplin conştientă că ochii întregii lumi sunt aţintiţi spre Afganistan’, a spus vicepreşedinta americană, potrivit căreia retragerea Statelor Unite din această ţară a fost o ‘decizie curajoasă şi corectă’.

Kamala Harris a reluat justificarea preşedintelui Joe Biden pentru decizia de retragere, explicând că ‘ne-am îndeplinit obiectivele pentru că am mers acolo’.

În pofida retragerii din Afganistan, Harris a afirmat că Statele Unite îşi propun să ‘urmărească o zonă indo-pacifică liberă şi deschisă’, bazată pe ceea ce ea a spus că sunt ‘interesele de durată’ ale ţării sale în regiune.

Kamala Harris a sosit duminică în Singapore ca primă etapă a unui turneu în Asia de Sud-Est care o va purta marţi în Vietnam.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.