Noua variantă a coronavirusului, denumită „Mu”, rezistentă la vaccinurile actuale, alertează OMS!

0

OMS a anunțat că monitorizează noua variantă a coronavirusului numită „Mu”, una rezistentă la vaccinurile actuale. Tulpina a fost identificată pentru prima dată în Columbia în luna ianuarie.

Oamenii de știință studiază deja noua variantă pentru a încerca să obțină cât mai repede date despre ea şi să găsească tratamentul potrivit.

Varianta – B.1.621, conform numele său ştiinţific – a fost clasificată până în prezent drept variantă de monitorizat, a precizat OMS în buletinul său epidemiologic săptămânal privind evoluţia pandemiei. OMS a indicat că varianta prezintă mutaţii care ar putea prezenta un risc de evadare imunitară (rezistenţă la vaccin) şi a subliniat că sunt necesare studii suplimentare pentru a înţelege mai bine caracteristicile sale.

Toate virusurile, inclusiv SARS-CoV-2 responsabil pentru COVID-19, suferă mutaţii în timp. Majoritatea mutaţiilor au un efect redus sau inexistent asupra proprietăţilor virusului. Cu toate acestea, anumite mutaţii pot afecta proprietăţile virusului şi pot influenţa, spre exemplu, uşurinţa cu care acesta se răspândeşte, severitatea bolii pe care o cauzează sau eficacitatea vaccinurilor, a medicamentelor, a instrumentelor de diagnostic sau a altor măsuri sociale şi de sănătate publică. În prezent, OMS consideră că patru variante sunt îngrijorătoare, printre care se numără variantele Alpha, prezentă în 193 de ţări, şi Delta, prezentă în 170 de ţări, în timp ce alte cinci variante sunt monitorizate (inclusiv Mu).

Cunoscută și sub numele de varianta B.1.621, varianta Mu a COVID-19 a fost detectată pentru prima dată în Columbia în ianuarie și a fost acum listată ca una dintre cele cinci variante de interes de către OMS. Varianta Mu a fost raportată şi în alte ţări din America de Sud şi în Europa. Deşi prevalenţa mondială a variantei Mu printre cazurile secvenţiate a scăzut şi reprezintă sub 0,1%, prevalenţa sa în Columbia (39%) şi Ecuador (13%) a crescut constant, a explicat OMS.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.