Kim Jong-un refuză milioane de doze de vaccin anti-Covid din China

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a ordonat oficialilor de la Phenian să desfășoare o campanie mai severă de prevenire a pandemiei de COVID-19 în „stilul nostru”, refuzând în același timp trei milioane de doze de vaccin chinezesc împotriva SARS-CoV-2, oferite prin intermediul COVAX, programul ONU de distribuie a vaccinurilor anti-Covid spre țările săracenotează The Guardian

Joi, în cadrul unei reuniuni a Biroului Politic, Kim Jong-un le-a spus oficialilor că trebuie să „țină cont de faptul că înăsprirea prevenirii epidemiei este o sarcină de o importanță capitală, care nu trebuie slăbită niciun moment”, conform relatărilor de vineri ale agenţiei centrale de presă din Coreea de Nord (KCNA).

KCNA a declarat că Kim „a solicitat furnizarea deplină a mijloacelor materiale și tehnice necesare pentru consolidarea prevenirii pandemiei”. De asemenea, liderul  nord-coreean a cerut îmbunătățirea competențelor profesionale și a managementului oficialilor în domeniul prevenirii pandemiei.

Kim Jong-un a cerut anterior ca nord-coreenii să se pregătească de restricții prelungite împotriva Covid-19, indicând că granițele națiunii pe care o conduce vor rămâne închise, în ciuda înrăutățirii condițiilor economice și alimentare. De la începutul pandemiei, Coreea de Nord a aplicat carantine naționale foarte dure, închizându-și frontierele pentru a preveni focarele, cu toate că ideea Phenianului de a fi o țară lipsită de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 este pusă la îndoială.

Marți, UNICEF, care achiziționează și livrează vaccinuri în numele programului de distribuție Covax, a declarat că Coreea de Nord a propus redirecționarea unui lot de aproximativ 3 milioane de doze de vaccin anti-COVID Sinovac către țările grav afectate. De asemenea, Coreea de Nord ar fi trebuit să primească și un lot de doze de vaccin AstraZeneca prin intermediul Covax, însă livrarea acestora a fost întârziată.

Potrivit UNICEF, Ministerul Sănătății din Coreea de Nord a declarat că va continua să comunice cu responsabilii care se ocupă de Covax în privința viitoarelor vaccinuri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.