Ministrul demisionar, Cătălin Drulă, investiții record la Ministerul Transporturilor: 3,7 miliarde de lei investiţii din fonduri europene, până la 31 august 2021!

Share:

La final de august avem 3,7 miliarde de lei investiţii din fonduri europene, cu 25% în plus faţă de anul anterior, a anunţat, marţi. ministrul demisionar al Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă, în conferinţa de bilanţ.

„Spre comparaţie, în 2020, au fost 3 miliarde (de lei – n. r.), în 2019 – 2,2 miliarde lei pe aceeaşi perioadă a anului, pe 8 luni, în 2018 – 1,14 miliarde. Deci, mergem constant pe curbă, ce-am monitorizat la 1 ale lunii, cu +20% – +25% faţă de anul anterior care e cam ce ne-am propus pe această curbă. Unde s-au dus banii ăştia? S-au dus în autostrăzi, în căi ferate, în infrastructura României”, a spus Drulă.

În acest sens, şeful demisionar de la Transporturi a venit cu exemple de proiecte.

„Am deschis nodul rutier de mare viteză de la Sebeş, între A1 şi A10, fără panglici, normal, cum se face. Suntem în serviciul oamenilor, o promisiune îndeplinită. Am reparat acea ‘ruşine naţională’, DN 68A, între Coşava şi Coşeviţa, paralel cu sectorul lipsă din A1, între Lugoj şi Deva, o altă promisiune îndeplinită. Am turat motoarele la maxim pentru ca anul acesta să fie terminat proiectul A10 Sebeş – Turda. Mai lipseşte lotul 2, se vor deschide anul acesta ultimii 29 de kilometri şi autostrada va fi completă. Mobilizarea în teren e bună, monitorizăm zilnic constructorul, sunt nişte puncte critice (…), la km 19 este o soluţie de ziduri de sprijin, la km 26 la podul de la Teiuş de peste calea ferată, la km 40 este un overpass care încă trebuie terminat pe drumul judeţean. Dar toate sunt în termen. Le monitorizăm zilnic, o fac chiar personal şi acest lot va fi livrat anul acesta”, a sus el.

Pe tronsonul Ungheni – Târgu Mureş, un sector din A3, de 10 kilometri, jumătate autostradă, jumătate drum de legătură, nu sunt probleme, se avansează foarte bine şi lucrările vor fi terminate în termenul contractual.

„Un şantier de care suntem foarte, foarte mândri este Slatina – Balş, Drumul Expres dintre Craiova – Piteşti. Suntem undeva la 90%, chiar peste 90% cu lucrările. 1.700 de oameni, 400 de utilaje… Jos pălăria în faţa lor! Ce fac oamenii ăia acolo este absolut impresionant şi merge către finalizare anul acesta. Trebuie să-i ajute şi vremea un pic. Apoi, drumul de legătură cu 4 benzi de la Giurgiu, cu Vama Giurgiu, să avem o intrare modernă în ţară. Pe 20 septembrie începe turnarea betonului de ciment rutier – e o tehnologie specială, la fel ca în Germania. Pentru prima dată în România vom avea un drum de beton corect făcut şi care nu ne va da bătăi de cap, cu tehnologie mecanizată de ultimă oră. Sunt multe alte proiecte – centura oraşului Mihăileşti, centura oraşului Satu Mare – care vor fi deschise anul acesta. La Centura oraşului Satu Mare încercăm să deschidem întreg lotul. Dacă nu, vor fi 16 km din 19”, a continuat Cătălin Drulă.

Potrivit lui Cătălin Drulă, Pasajul Mogoşoaia va fi gata la 1 octombrie.

„Aici m-am luptat, adică am avut o discuţie foarte apăsată în primăvară cu constructorul. Teoretic, ei puteau să-l deschidă, conform termenului contractual, foarte lax la anul. Le-am spus că e păcat pentru brandul lor şi am reuşit să tragem acest termen până la 1 octombrie, în câteva săptămâni. Pentru mine, orice zi în care se poate circula mai repede pe o parte de infrastructură ori pe o bucată de autostradă sau pe un pasaj e o zi importantă şi aşa a a fost mentalitatea noastră aici”, a susţinut fostul ministru.

Cătălin Drulă a subliniat că anul acesta au fost deschise multe şantiere.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.