Avertisment dur al analiștilor: Urmează o iarnă dificilă, cu prețuri record la energie electrică!

0

Gazele naturale se îndreaptă spre cele mai mari preţuri din ultimii 13 ani. Analiştii anunţă, de asemenea, preţuri record la energia electrică.

Preţurile energiei au explodat şi nu sunt nici stocuri suficiente. Romanii vor avea facturi mai mari si se anunţă scumpiri in perioada urmatoare.

Sezonul rece va veni cu prețuri mari la încălzire pentru consumatorii casnici, spune analistul eToro, Bogdan Maioreanu, citat de fineco24news.blogspot.com.

„Problema nici măcar nu a început încă”, a declarat Julien Hoarau, șeful EnergyScan, unitatea de analiză a companiei franceze de utilități Engie SA. „Europa se va confrunta cu o iarnă foarte dificilă”.

Gigantul italian de utilități Enel SpA și compania austriacă de petrol și gaze OMV AG au emis avertismente similare. Rata globală a inflației în zona euro a urcat deja la 3%, nivelul maxim al deceniului.

Potrivit lui Zoltan Nagy Bege, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare a Pieței de Energie (ANRE), prețul gazelor naturale pentru consumatorii finali rezidențiali se va dubla în următorul sezon rece față de anul trecut.

Prețul gazelor a început să crească la începutul verii, când a devenit din ce în ce mai clar că în Europa nu existau suficiente rezerve pentru a permite realimentarea obișnuită a depozitelor epuizate în timpul iernii.

„Toată vara am avut întârzieri în ceea ce privește stocarea”, a declarat Alfred Stern, directorul general al producătorului austriac de petrol și gaze OMV AG.

Rezervele europene de gaze sunt la 70% din capacitate, sub cota normală pentru această perioadă.

Preţurile spot ale gazelor naturale pentru Europa sunt de cinci ori mai mari decât erau acum un an. La asta a contribuit şi refuzul sau imposibilitatea, Rusiei, principalul furnizor în Europa, de a mări  livrările. Şi dacă iarna va fi grea şi lungă, preţurile vor creşte şi mai mult, avertizează specialiştii.

Şi dacă energia electrică şi gazele se scumpesc, se scumpeşte tot, inclusiv mâncarea.

Potrivit Mediafax, Italia se pregăteşte de inflaţie la paste, adică specialităţi italiene pe bază de făină, mai scumpe. Italia este cel mai mare importator de grâu din UE.

S&P Global estimează că în Franţa, de asemenea un mare importator de cereale, pastele se vor scumpi cu 10-20%. Veştile nu sunt bune nici pentru naţiunile care mănâncă multă pâine. Pe de altă parte, răspândirea pestei porcine în UE va limita exporturile de carne de porc în afara Uniunii, ceea ce va crea surplus de producţie şi preţuri mai mici.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.