Angela Merkel își va păstra influența și după părăsirea mandatului de cancelar

Share:

După 16 ani în fruntea guvernului federal de la Berlin, Angela Merkel nu caută realegerea în alegerile germane din 26 septembrie. Asta nu înseamnă însă că actualul cancelar german a devenit un „lame duck”, adică un politician ieșit din scenă și a cărui relevanță politică nu mai există, pentru că succesorul său a fost deja ales și va preluat funcția curând. Angela Merkel rămâne unul dintre liderii politici importanți ai Europei, iar aceasta ar putea influența rezultatul alegerilor prezidențiale din Franța, dar și setul de politici climatice ale UE, conform Reuters.

Probabilitatea ca după votul din 26 septembrie să se prelungească discuțiile pentru formarea unei coaliții de guvernare între principalele partide politice din Germania înseamnă că Angela Merkel nu va părăsi mandatul de cancelar imediat, intenționând pe deplin să-și folosească timpul după alegeri în care va mai fi la guvernare pentru a-și continua inițiativele de politică externă, au transmis câțiva oficiali guvernamentali de la Berlin.

Conform constituției germane, cancelarul Merkel va rămâne cancelar până când majoritatea parlamentarilor din Bundestag îi vor alege un succesor, care va fi apoi învestit în funcție.

Nu există restricții formale asupra puterilor sale în acest moment, iar Merkel este cunoscută pentru faptul că este un politician căutător de consens. De asemenea, nu există așteptarea pentru mari teme exploatate de Berlin după alegeri, pentru că nici  cancelarii anteriori nu au luat decizii radicale în timpul ferestrei de guvernare, de la momentul zilei de vot și până la învestirea noului guvern.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.