Partidul lui Putin, Rusia Unită, victorie detașată la alegerile de duminică

Share:

Partidul aflat la putere în Rusia, ce îl sprijină pe președintele Vladimir Putin, și-a păstrat majoritatea parlamentară după alegerile din weekend, chiar dacă și-a pierdut circa o zecime din procentul electoral, arată rezultatele parțiale de luni.

După numărarea a circa 74% dintre opțiuni, Comisia Electorală Centrală a anunțat că Rusia Unită a câștigat aproape 49% dintre voturi, cel mai apropiat rival, Partidul Comunist, fiind cotat cu aproximativ 20%.

Deși victoria este clară, este o performanță ușor mai slabă pentru Rusia Unită decât la ultimele alegeri parlamentare din 2016, când a câștigat cu 54% dintre voturi.

Scăderea nivelului de trai și acuzațiile de corupție din partea lui Alexei Navalnîi, trimis în închisoare de justiția Kremlinului, par să fie motivele scăderii, la care se adaugă tactica votului inteligent promovată la aceste alegeri de aliații lui Navalnîi. Probabil că Rusia Unită ar fi avut și mai puține voturi într-o competiție corectă, însă înainte de alegeri mișcarea politică a lui Navalnîi a fost scoasă în afara legii, aliații criticului rus nu au avut voie să candideze, iar presa și ONG-urile care critică puterea au fost puse sub presiune, comentează Reuters, preluată de Euronews.

Autoritățile electorale au spus că au anulat voturile din circumscripțiile unde au fost nereguli evidente și că, în general, alegerile au fost corecte.

Rezultatul probabil că nu va schimba peisajul politic din Rusia, iar Putin – care este la putere din 1999, când a ajuns premier – îl va domina în continuare, în condițiile în care în 2024 vor avea loc alegeri prezidențiale. Liderul de 68 de ani este în continuare o figură populară în rândul rușilor care îl apreciază pentru că s-a opus Occidentului și a redat Rusiei mândria națională.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.