Dan Barna îl desființează pe Florin Cîțu: Este vinovat de valul patru al pandemiei. Nu premierul trebuia să coordoneze campania de vaccinare, ci ministrul Sănătăţii!

0

Copreşedintele USR-PLUS, fostul vicepremier Dan Barna, îl acuză pe premierul Florin Cîțu că este vinovat de actualul val al pandemiei.

Dan Barna aminteşte că USR-PLUS a atras de multe ori atenţia asupra faptului că nu premierul Cîţu trebuia să coordoneze campania de vaccinare, ci ministrul Sănătăţii, aşa cum se întâmplă în toate ţările UE, dar avertismentele au fost ignorate.

„Declarațiile lui Cîțu par din ciclul dă românului mintea cea de pe urmă. Vedem acum că exact ce am anunțat noi la USR-PLUS se întâmplă. Ioana Mihălă îi spunea și ignora.

Am sentimentul de Tăriceanu, care nega criza economică. Valul patru… Nu!

În toate țările normale și cu premieri responsabili aceste campanii de vaccinare erau coordonate de ministerul sănătății. La noi nu și vedem rezultatele.

„Și am ajuns în situația – nu știu dacă e bună sau proastă, tind să cred că nu e neapărat una favorabilă – în care România este cel mai mare donator de vaccinuri. Am cumpărat vaccinuri mult mai multe decât puteam folosi și apoi am fost în situația să le donăm, și nu din generozitate, ci pentru că expirau. Și atunci, faptul că este o anchetă de ce s-au alocat aceste resurse – de fapt nici nu s-au alocat, a tot spus și Vlad Voiculescu, unele cereri de achiziție venite dinspre premier erau pe sume nealocate, dar asta e altă discuție… Foarte bine, DNA-ul să verifice dacă e ceva în neregulă, poate nu e nimic, poate asta e strategia asumată și atunci nu avem ce să comentăm”, a mai spus Dan Barna.

„Dar este un alt element în care Ministerul Sănătății trebuia să plătească vaccinuri decise să fie cumpărate de către premier, iar decizia nu ajungea în niciun fel, în niciun moment, nici măcar consultativ, la Ministerul Sănătății. Premierul a decis ce vaccinuri cumpără și câte – mult mai multe decât aveam nevoie – Ministerul Sănătății trimitea doar factura nefiind întrebat. Și în ședința de guvern de multe ori s-a venit cu întrebarea „Dar de ce mai cumpărăm încă 30 de milioane? Pentru că nu le-am consumat nici pe cele pe care le avem și vor expira. De ce facem această achiziție?” Nu s-a primit niciun răspuns. Deci Ministerul Sănătății nu a avut niciun rol în achiziționarea vaccinurilor. Era o decizie a premierului: „se achiziționează această cantitate”. Era doar aviz de la Finațe, iar fostul ministrul de finanțe Alexandru Nazare a spus-o în ședința de guvern în mod explicit: avem o problemă cu alocările acestor sume foarte mari pentru niște vaccinuri a căror necesitate nu rezultă de nicăieri… faptul că se face o verificare e foarte bine”, a conchis fostul vicepremier Barna.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.