Ministrul Raluca Turcan trage un semnal de alarmă: Peste 30% dintre angajaţi au în prezent contract de muncă cu salariul mai mic decât valoarea salariului minim!

Share:

Peste 30% dintre angajaţi au în prezent contract de muncă cu salariul mai mic decât valoarea salariului minim, anunţată pentru 2022 în România.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a lansat un avertisment despre veniturile tuturor românilor. Raluca Turcan a precizat că aproape două milioane de persoane lucrează cu normă întreagă şi câştigă mai puţin de 2.550 de lei.

„Este prima dată în istoria recentă când nivelul salariului minim pentru anul următor este stabilit din timp, adică la sfârşitul lunii septembrie şi, odată cu el, un mecanism predictibil de creştere pentru anii următori. În prezent, sunt 1.970.000 salariaţi cu contracte de muncă active şi normă întreagă cu salariul mai mic de 2.550 lei (34,7% din numărul de salariaţi activi). Dintre aceştia, aproximativ 1.290.000 de salariaţi beneficiază de salariul minim de 2.300 lei, respectiv 2.350 lei pentru studii superioare. Impactul bugetar al creşterii salariului minim în 2022 este de 1,8 miliarde de lei, sumă reprezentând venituri suplimentare la bugetul de stat din contribuţii şi impozit”, a menţionat Raluca Turcan, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Ministrul Muncii a precizat că salariul minim net va fi majorat cu 10% de la 1 ianuarie 2022, până la 1.524 de lei. Asta lucru nseamnă o creştere cu 138 de lei faţă de valoarea actuală.

„Formula de stabilire a salariului minim pe care am discutat-o astăzi (marţi, n.r.) cu sindicatele şi patronatele în cadrul Consiliului Naţional Tripartit este fundamentată pe indicatori economici, este predictibilă şi va aduce o creştere de 10% a salariului minim net, de la 1 ianuarie 2022. Astfel, începând de anul viitor salariul minim net va fi de 1.524 lei, cu 138 de lei mai mult decât este în prezent, iar nivelul salariului minim brut va ajunge la 2.550 lei, ceea ce reprezintă o creştere de 10,9%”, a precizat Raluca Turcan.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.