Tratamentul pentru Covid-19, o prioritate pentru Maria Grapini. Eurodeputatul PPU (social-liberal) cere, în context, Comisiei Europene alocarea unui buget pentru cercetare!
În calitate de membru al Comisiei pentru control bugetar din Parlamentul European, europarlamentarul PPU (social-liberal), Maria Grapini, a adresat, în cadrul unei audieri în cadrul comisiei, o întrebare punctuală reprezentantului Comisiei Europene, referitoare la alocarea de buget nu numai pentru vaccinare, ci și pentru cercetare, în vederea găsirii tratamentului pentru virusul SARS-CoV-2!
“Întrebarea mea este, având în vedere situația pandemică actuală și faptul că cercetarea și inovarea sunt focusate pe vaccin, dacă v-ați gândit ca, în exercițiul financiar 2021-2027, să avem din bugetul pentru cercetare și inovare o parte alocată și pentru tratamentul anti-Covid, în contextul în care acest virus devastator a schimbat, până la urmă, viața la nivel mondial?”, a punctat eurodeputatul Grapini.
De menționat faptul că, în toate luările de poziții avute la nivelul PE, dar și pe plan intern, Maria Grapini a militat pentru necesitatea identificării cât mai rapide, la nivelul UE, a unui tratament eficient anti-Covid care să reprezinte o alternativă viabilă la vaccinuri.
În răspunsul său, Jean-Eric Paquet, director general al Direcției Generale Cercetare și Inovare (DG-RTD), a precizat că oficialii Comisiei Europene au lansat, în ceea ce privește cercetarea, încă din 13 ianuarie 2020, un apel de propuneri, anticipând practic declararea pandemiei care a venit abia în luna martie. Acesta a mai spus că, în cazul vaccinurilor anti-Covid, rezultatele au fost spectaculoase, în condițiile în care Comisia Europeană a garantat, sub programul cadru, un împrumut pentru Biontech pentru realizarea mai rapidă a trialurilor clinice.
“Pandemia ne-a obligat să acționăm foarte rapid și foarte eficient însă este nevoie de și mai multă coordonare la nivel european. În 2020, am avut și platforme de trialuri clinice pe scară largă în Europa. Deși rezultatele nu au fost la fel de spectaculoase ca la vaccinuri, platforma este foarte extinsă, foarte robustă și, de-a lungul timpului, sunt convins că se vor aproba cât mai multe terapii și posibil să venim și cu soluții eficiente”, a completat Jean-Eric Paquet.
Nu în ultimul rând, directorul general al Direcției Generale Cercetare și Inovare a vorbit despre realizarea, pe termen mediu, a unei platforme pentru vaccinare care va fi foarte importantă pentru evaluarea permanentă a combinațiilor posibile de vaccinuri, platforma aducând multe cunoștințe pentru a ajuta și dezvolta noi politici în domeniu.