Papa Francisc, revoltat: „Este un moment al rușinii”

Papa Francisc a afirmat miercuri că est întristat şi ruşinat de neputinţa Bisericii Catolice de a trata problema abuzurilor sexuale suferite de copii în Franţa şi că biserica trebuie să devină „un aşezământ sigur pentru toată lumea”, informează Reuters.

„Aş vrea să le transmit victimelor tristeţea şi mâhnirea mea pentru trauma pe care au suferit-o şi totodată ruşinea mea, ruşinea noastră pentru neputinţa prea îndelungată a bisericii de a le plasa în centrul preocupărilor sale”, a spus suveranul pontif cu prilejul audienţei sale generale săptămânale.

Afirmaţiile suveranului pontif intervin după ce marţi au fost date publicităţii concluziile unei anchete de amploare care a scos la iveală faptul că peste 200.000 de copii au fost abuzaţi de clerici din Franţa într-o perioadă de 70 de ani. Papa Francisc a solicitat totodată catolicilor din Franţa să îşi asume responsabilitatea pentru cele întâmplate, astfel încât Biserica să devină „un aşezământ sigur pentru toată lumea”.

„Este un moment al ruşinii”, a spus el, lansând un apel către episcopi, îndemnându-i să depună toate eforturile necesare pentru ca „tragedii similare să nu se întâmple din nou”.

Jean-Marc Sauve, preşedintele comisiei care a realizat raportul, a spus că Biserica a arătat indiferenţă timp de ani întregi în ceea ce priveşte abuzurile, preferând să se protejeze pe sine şi nu victimele, multe dintre acestea având vârste cuprinse între 10 şi 13 ani.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.