Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, avertizează: Infecția cu coronavirus ucide 10 români în fiecare oră!

Infecția cu coronavirus ucide 10 români în fiecare oră, este declarația lui Valeriu Gheorghiță. Șeful campaniei de vaccinare susține că suntem într-o situație extrem de grea și trecem printr-o criză asemănătoare celei prin care a trecut Italia la începutul pandemiei.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, este de părere că România este deja în scenariul în care se afla anul trecut Italia. Medicul a precizat că spitalele şi unităţile de primiri urgenţe sunt asaltate şi copleşite de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19.

“Mi-e teamă că deja suntem în acest scenariu, este cât se poate de evident că spitalele şi unităţile de primiri urgenţe sunt asaltate, sunt copleşite în momentul de faţă de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19, lăsând la o parte celelalte categorii de boli, urgenţele, accidentele rutiere, arsurile, care vedem că se întâmplă în fiecare zi şi care generează victime care au nevoie de asistenţă medicală”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Coordonatorul Campaniei de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță, care s-a imunizat joi la Spitalul Militar Central cu cea de a treia doză de vaccin anti-COVID, a precizat că valul patru este mai agresiv deoarece varianta Delta se răspândeşte mult mai uşor.

“Este o situaţie extrem de complicată, valul patru este agresiv şi este agresiv din cauza variantei Delta care se răspândeşte mult mai uşor, care generează într-un timp scurt un număr de cazuri şi evident că pentru acest lucru, pentru a limita numărul de cazuri noi, avem nevoie pe de o parte de câteva lucuri – să respectăm regulile igienico-sanitare, să ne vaccinăm, în cazul în care avem simptome să rămânem acasă, să nu mai ieşim pe stradă cu gândul că avem o răceală, să stăm acasă, să ne testăm, să ţinem legătura cu medicul de familie şi să nu întârziem prezentarea la spital în cazul în care vedem că evoluţia nu ar fi cum ar trebui să fie”, a afirmat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Preşedintele CNCAV a subliniat că riscul de infectare este foarte mare în prezent.

„Astăzi riscul de infectare este foarte mare. Riscul de infectare este crescut, aşa încât decizia de a nu îmi vaccina, de pildă, copilul de peste 12 ani de teama unor reacţii adverse nu este una suficient de întemeiată ţinând cont că boala în sine este mult mai complicată ca evoluţie şi ca potenţiale sechele pe termen lung, inclusiv acele riscuri de complicaţii cardiace de care ştim că majoritatea tinerilor se tem tocmai pentru că a fost deschis acel semnal de siguranţă. Este un studiu recent publicat în săptămâna aceasta care arată că incidenţa miocarditei la grupa de vârstă 18 – 25 de ani pentru doza 1 este de 0,8 cazuri la un milion de doze administrate, iar pentru doza doi este 5,8 cazuri la un milion de doze administrate. În toate situaţiile evoluţia a fost favorabilă”, a arătat medicul militar.

„Astăzi avem peste 258.000 de persoane care au primit doza de rapel, majoritatea, peste jumătate, sunt persoane vulnerabile, peste un sfert sunt persoane din sectorul medico-sanitar. Doza 3 este ferm recomandată persoanelor vulnerabile – cei vârstnici, cei cu afecţiuni cronice, cei cu risc mare de infectare, cum este personalul medical, personalul din învăţământ”, a spus Gheorghiţă.

Şeful Comitetului naţional privind vaccinarea anti-COVID a subliniat că oamenii trebuie să acorde încredere personalului medical.

„Este cât se poate de clar că valul 4 ne-a lovit foarte puternic. În fiecare zi vedem că am depăşit aproape 15.000 de cazuri. Ieri a fost o zi extrem de complicată, cu peste 330 de decese. COVID-19 este boala care omoară în fiecare zi mai mult de 10 români în fiecare oră, ceea ce este inacceptabil în momentul de faţă, majoritatea dintre ei fiind persoane nevaccinate. Avem nevoie de sprijinul, de înţelegerea, de empatia oamenilor, oamenii de acasă, pentru că lupta nu se poate câştiga în spital. (…) În momentul în care un pacient ajunge la terapie intensivă este extrem de complicat de câştigat lupta cu această boală extrem de agresivă, mai ales la persoane vulnerabile, mai ales în situaţia în care nu sunt vaccinate. Trebuie să evităm dezbinarea, trebuie să evităm polarizarea în această perioadă. Avem nevoie ca oamenii să ne acorde încredere. Încredere trebuie acordată în momentul de faţă personalului medical, medicilor care au fost sprijinul nostru şi înainte de pandemie, sunt şi acum la datorie şi vor fi şi după ce se termină această pandemie”, a declarat reprezentantul CNCAV.

În opinia sa, populaţia trebuie să evite să fie indusă în eroare de informaţii care provin din surse nesigure.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.