Documentare de scurt-metraj și selecții de jazz pentru șase spații de patrimoniu din Brașov

Brașovul ascunde numeroase comori culturale, locuri ce au renăscut spectaculos în timp ce altele au nevoie de intervenție imediată, spații ce merită a fi revalorificate și asumate, mai ales de către publicul tânăr.

Proiectul BRAȘOV Quiz & Quest continuă în perioada 15 octombrie – 19 noiembrie 2021 în mediul online prin prezentarea unei serii de documentare de scurt-metraj având în prim plan șase spații de patrimoniu din orașul de la poalele Muntelui Tâmpa, însoțite de tot atâtea recitaluri de muzică clasică și jazz.

Călăuză în acest itinerariu va fi istoricul Nicolae Pepene care va expune amănunte inedite despre unele dintre cele mai frumoase obiective emblematice ale orașului: Cetățuia din Brașov, Cinema ASTRA, Livada Poștei, Strada Mureșenilor – Hub 2068, Colegiul Național „Andrei Șaguna”, Panoramic – Tâmpa. Documetarele vor avea premiera în fiecare vineri de la ora 21:00 pe Facebook și YouTube unde vor rămâne la dispoziția pasionaților de istorie și muzică de jazz.

Primul documentar va fi difuzat vineri, 15 octombrie, de la ora 21:00, pe pagina de Facebook a UCIMR și va dezvălui elementele – cheie din istoria impresionantă de 500 de ani a Cetățuii Brașovului. De la origini medievale către vizite imperiale, „Castelul de pe Straja” este un simbol al prestigiului și bogăției orașului, însă în prezent trece printr-o situație alarmantă de degradare. Coloana sonoră va fi alcătuită din fragmente înregistrate live din timpul concertului de pian la șase mâini susținut de Trio Equilibrium la debutul proiectului BRAȘOV Q&Q.

De altfel, fiecare dintre cele șase spații au avut sau au în prezent conexiuni cu muzica, iar povestea fiecărui loc va fi însoțită de sonorități de jazz interpretate recent de unele dintre cele mai în vogă formații ale scenei autohtone. Concertele au făcut parte din stagiunea BRAȘOV Q&Q ce s-a desfășurat pe cuprinsul lunii septembrie 2021.

Documentarele de scurt- metraj poartă semnătura regizorului Eugen Dediu, montajul fiind realizat de Rareș Dima, iar în calitate de producător este Sebastian Gheorghiu, manager de proiecte UCIMR.

BRAȘOV Q&Q este un proiect imersiv de intervenție culturală care invită la redescoperirea spațiilor istorice ale Brașovului. În același timp, își propune să promoveze creații recente ale tinerilor muzicieni de muzică clasică și jazz, apropiind publicul de artă și patrimoniu. Proiectul, organizat de Asociația UCIMR în parteneriat cu Asociația Forums, este co-finanțat de Primăria Municipiului Brașov.

Proiectul este un apel de conștientizare a spațiilor cu semnificație pentru Brașov și pentru patrimoniul european. Sunt locuri pe lângă care publicul trece în fiecare zi, însă aproape că nu mai sunt observate, devenind un peisaj general acceptat.

Parteneri culturali: Arts District is Here, Questo App, Senator Wines. Parteneri media: EnjoyTV Romania, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Cronica Română, Zile și Nopți, Agenția de Carte, Șapte Seri, România Pozitivă, RoPortal.

Despre Asociația UCIMR

Asociația UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România este un ONG de utilitate publică aflându-se de 25 de ani în sprijinul interpreților români din domeniul muzicii și al coregrafiei. Prin continuitatea proiectelor sale, UCIMR s-a impus în viața culturală în plan național promovând atât tinere talente, cât și muzicieni de vârf, alături de elemente de patrimoniu românesc și universal.

Dintre cele mai cunoscute proiecte cu frecvență anuală: Festivalul ICon Arts Transilvania (ajuns la ediția a 19-a), Concertul de Anul Nou de la Sibiu (ajuns la ediția a 12-a), Festivalul Promenadelor Brașovului, Stagiunea „Cartografii sonore”, conferințele – spectacol Round Table România, AFI Fan Jazz, Stagiunea ICon Arts@Biblioteca ASTRA,  Concursul „Drumul spre celebritate”, documentarele de scurt-metraj Arts District is Here, Stagiunile „Sunetul muzicii” și „Citadela artelor” de la Castelul Peleș, „Pauza de o pătrime” de la Biblioteca Națională ș.a.

Pe lângă evenimentele multi-anuale, UCIMR dezvoltă în permanență proiecte culturale noi pentru a atrage segmente noi de public precum: „100 de ani în 100 de concerte”, „Past Forward”, „Transylvania Live”, „Despre ce vorbim când cântăm despre iubire?”, „Music, a bridge between people” ș.a.

Aflat în permanentă legătură cu instituții culturale naționale și internaționale, UCIMR este un liant esențial pe scena culturală din România dintre artiști și public, prin fiecare demers urmărind să accentueze calitatea actului artistic, oferind în același timp o scenă inedită pentru artiști.

În condiții normale, evenimentele organizate și promovate de UCIMR depășeșc anual cifra de 100 de spectacole, cu minimum 10.000 de spectatori în spațiile de concerte și cumulează peste 1.000.000 de vizualizări în mediul online.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.