Europarlamentarul Maria Grapini critică dur incompetența guvernanților în combaterea pandemiei: Ați băgat România în mormânt. Aveți pe conștiință zeci de mii de morți!”

0
SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Uriașul eșec al combaterii pandemiei de Covid-19, soldat cu zeci de mii de morți, a generat revolta europarlamentarului PPU (social-liberal), Maria Grapini, membru în grupul S&D.

Prezent la Antena 3, eurodeputatul Grapini a taxat dur “tupeul” lui Dacian Cioloș și al liderilor USR care doresc să obțină votul de învestitură al unui guvern minoritar. Potrivit Mariei Grapini, prezența în România a directorului OMS pentru calamități arată, cu vârf și îndesat, dezastrul sanitar din România, la care incompetența miniștrilor USR de la Sănătate a contribuit din plin.

“Soluția de reducere a efectelor pandemiei este simplă: Testați în masă, faceți echipe de izolare a celor infectați, faceți prevenție pentru că, astăzi, în farmacii nu se mai găsește nici măcar un tratament pentru tuse. Prima campanie care trebuia demarată, încă de anul trecut, trebuia să vizeze o comunicare eficientă și să spună clar: dragi români, vine un virus foarte grav, luați, preventiv, antivirale. Guvernanții s-au ocupat, ineficient, doar  de formele grave, de numărul paturilor la ATI, dar ce au făcut, concret, pentru ca românii să nu mai ajungă la ATI? Medicii de familie trebuiau angrenați în ecuație și era obligatoriu să li se dea voie să recomande românilor tratamentele adecvate, în special cu antivirale. Vaccinare singură nu rezolvă nimic. Ați băgat România în mormânt. Aveți pe conștiință zeci de mii de morți!”, a punctat europarlamentarul Grapini.

În context, Maria Grapini a avansat mai multe propuneri menite să reducă efectele pandemiei. Testarea masivă, inclusiv a vaccinaților, testare gratuită, acasă, cum se face în toate statele UE, crearea echipelor de anchete epidemiologice, izolarea persoanelor infectate, asigurarea de medicamente antivirale printr-o campanie adecvată, scheme concrete de ajutor de stat pentru lucrătorii izolați, se numără printre soluțiile europarlamentarului român.

“Repet, vaccinarea nu este obligatorie, scrie în Regulamentul pe care l-am votat, în iunie, în PE. Nu mai mințiți, nu mai încălcați drepturile cetățenilor și asumați-vă răspunderea pentru gravele erori.  Această pandemie poate fi întreruptă doar  asigurând tratament cu medicamente antivirale pentru cei cu forme ușoare și asigurate stocurile necesare de medicamente, inclusiv în spitale unde numărul acestora este insuficient. Este inadmisibil ca medicii să fie puși să aleagă între bolnavi din cauza numărului insuficient de medicamente!, a mai spus eurodeputatul Grapini, care a precizat că românii nu mai pot avea încredere în actualii guvernanți, cât timp aceștia persistă în greșeli și refuză să ia decizii coerente și eficiente în direcția combaterii pandemiei.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.