Scandal uriaș în PE. Ursula von der Leyen acuză Polonia că pune în pericol bazele UE, premierul Morawiecki reacționează!

0

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat marţi, la Strasbourg, că executivul UE va acţiona pentru a apăra „valorile comune” ale Uniunii Europene, după decizia Tribunalului constituţional polonez care contestă primatul dreptului european.

„Nu putem şi nu vom permite ca valorile noastre comune să fie puse în pericol. Comisia va acţiona„, a declarat Ursula von der Leyen în Parlamentul European, în prezenţa prim-ministrului polonez Mateusz Morawiecki. „Sunt profund îngrijorată. Această decizie (a Tribunalului constituţional polonez, n.red.) pune sub semnul întrebării fundamentele Uniunii Europene. Este o provocare directă la adresa unităţii ordinii legale europene„, a mai spus şefa Comisiei.

Ursula von der Leyen a afirmat că există trei opţiuni: deschiderea unor noi proceduri de infringement, declanşarea noului mecanism de protecţie pentru suspendarea plăţii fondurilor către Varşovia, sau recurgerea la procedura din Articolul 7 al Tratatului UE care ar putea duce la privarea Poloniei de dreptul de vot.

În replică, Mateusz Morawiecki, venit să se exprime în hemiciclul de la Starsbourg, a spus că Polonia respinge ‘şantajul’ Uniunii Europene, şi a afirmat că, pentru ţara sa, Constituţia rămâne ‘legea supremă’.

„Resping acest limbaj al ameninţărilor sau al coerciţiei (…) Şantajul devine o metodă obişnuită a anumitor state membre, nu aceasta este baza democraţiei„, a criticat Morawiecki într-un discurs de 30 de minute aclamat de susţinătorii săi.

Potrivit EFE, premierul polonez a insistat că „dreptul UE nu primează în faţa normelor naţionale şi acest lucru se aplică în toate statele membre”. „Ţările sunt suveranul european, sunt gardianul Tratatelor şi statele membre sunt cele care stabilesc competenţele în interiorul UE. În cadrul Tratatelor am oferit numeroase competenţe Uniunii Europene, dar nu pe toate. Sunt multe aspecte ale dreptului care continuă să fie de competenţa statelor membre„, a insistat el, citat de Agerpres.

Morawiecki a pus totodată accentul pe „diferenţele” pe care le face UE între statele membre şi a dat asigurări că Polonia vede „împărţirea între ţări tari şi slabe, noi şi vechi”. „Din nefericire, vedem diferenţa dintre cei mai buni şi cei mai răi (…) o Europă cu două viteze. (…) A ne preface că nu există probleme are efecte nefaste. Cetăţenii nu sunt nici orbi şi nici surzi, îşi vor pierde încrederea”, a afirmat el, care a insistat totodată asupra îndelungatei tradiţii democratice a Poloniei şi asupra voinţei ţării sale şi a cetăţenilor ţării sale de a continua să facă parte din Uniunea Europeană.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.