Europarlamentarul PPU (social-liberal), Maria Grapini, intervenție tranșantă în PE pe tema asigurărilor obligatorii la vehicule

Share:
SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Europarlamentarul PPU (social-liberal), Maria Grapini, membru în grupul S&D, a avut, joi, o intervenție tranșantă în Parlamentul European pe tema asigurărilor obligatorii la vehicule.

Concret, eurodeputatul Grapini a solicitat, în cadrul intervenției sale, să nu existe o discriminare pe marginea acestui subiect în Piața internă, să se ceară, indiferent de stat, aceleași tipuri de verificări și, nu în ultimul rând, să fie despăgubite toate persoanele chiar și în cazul în care firma de asigurări la care sunt asigurate intră în insolvență sau faliment.

“A fost un drum lung care a fost parcurs pentru dezbaterea modificării Directivei 103/2009 privind eficiența și coerența acestei directive și însăși Comisia Europeană a identificat patru puncte pe care noi, în rezultatul de la trialog și prin munca depusă, le-am cuprins în text. Este vorba, în primul rând, de sumele minime asigurate privind despăgubirile părților vătămate în urma unui accident, chiar și în caz de insolvență, pentru că sunt cazuri foarte multe în acest sens”, a precizat Maria Grapini, care a dat, în acest sens, exemplul intrării în insolvență a companiei românești de asigurări, City Insurance, care avea aproape două milioane de asigurați.

Potrivit europarlamentarului umanist, este foarte important ca, atunci când o societate intră în insolvență, prin utilizarea atestărilor privind istoricul daunelor, clienții acesteia să poată fi preluați de o altă societate, cu informațiile aferente, astfel încât să nu sufere partea vătămată, cetățenii, care au fost implicați în accidente.

“Eu doresc ca, pe lângă aceste patru domenii, să se introducă în viitoarea directivă, prin modificare, și răspunderea în cazul unui accident care implică o remorcă tractată de un vehicul. Din păcate, există foarte multe accidente în asemenea cazuri. Este evident, de asemenea, că pentru funcționarea sistemului de asigurări este necesară existența unei transmiteri de date, a unui sistem integrat în UE, pentru ca statele membre să-și poată transmite reciproc informațiile”, a mai spus Maria Grapini.

Totodată, eurodeputatul român a cerut ca, la toate vehiculele, să fie făcute aceleași modificări, fără discriminare, pentru că, până la urmă, trebuie să existe aceleași condiții de circulație.

“Este important să asigurăm rambursarea rapidă a banilor pentru persoanele vătamate sau implicate într-un accident. Societatea de asigurare ar trebui să trateze o atestare dintr-un alt stat membru în același mod în care tratează o atestare internă și să nu fie tratați diferit străinii. Îmi pun speranța că directiva va fructifica, așa cum am spus, munca depusă în PE și rezultatul trialogului și vom avea, în final, o directivă care să servească intereselor tuturor statelor membre”, a conchis Maria Grapini.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.