Totul despre administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid. Specialiștii dau explicațiile necesare!

0

Campania de vaccinare anti-COVID din România pare să fi fost resuscitată. Obligativitatea certificatelor verzi pentru foarte multe activități dar și teama de formele grave de boală i-a făcut pe oameni să treacă din nou pragul centrelor de vaccinare.

DOZA TREI este rapelul pe care tot mai mulţi români decid să îl facă în aceste zile. Comitetul de coordonare a vaccinării a anunţat, miercuri, un nou record de persoane vaccinate în 24 de ore, respectiv 150.935. De asemenea, şi numărul celor care au trecut pentru prima dată pe la un centru de vaccinare – pentru prima doză sau pentru a primi vaccinul Johnson&Johnson – este cel mai mare de până acum – 111.556.

De asemenea, 11.607 persoane au făcut doza a doua şi 27.772 pe cea de-a treia.  Sunt multe întrebări referitoare la doza a treia a vaccinului anti-COVID. Serurile se pot administrat atât persoanelor considerate sever imunocompromise, cât și celor sănătoase. Este importantă recomandarea medicului în ambele cazuri.

”Există două recomandări pentru doza suplimentară. Respectiv, la persoanele cu imunosupresie și la persoanele care au comorbidități la care răspunsul nu este foarte înalt și nu s-au vaccinat până în momentul de față, trebuie să facă o primă doză apoi, după 21 de zile trebuie să facă a doua doză, iar cea de-a treia doză care ar figura ca doza booster, trebuie făcută la 28 de zile de la doza a doua.

Pentru persoanele care s-au vaccinat, după ce au trecut 6 luni de la doza a doua, pot face doza booster”, a explicat epidemiologul prof. dr. Doina Azoicăi, potriviz ziare.com

Conform reprezentanților CNCAV, doza a treia de vaccin anti-Covid, suplimentară, poate fi făcută de persoanele care au boli grave, doar în baza unei recomandări medicale, în timp ce cea de rapel (booster) se poate administra fără o astfel de recomandare, tuturor persoanelor în cazul cărora au trecut 180 de zile de la doza a doua.

Doza trei – suplimentară – pentru persoanele sever imunodeprimate, se poate administra la minim 28 de zile de la doza 2, dar este nevoie de recomandare medicală. Ea se poate administra la minim 180 de zile de la doza 2 și nu este nevoie de o recomandare medicală.

Condiții de administrare a dozei 3 – suplimentară
Potrivit specialiștilor, în cazul persoanelor sever imunocompromise, cu vârsta peste 12 ani, se poate administra o doză suplimentară (doza 3) ca parte a schemei de vaccinare primară, după un interval de minim 28 de zile și până la 4 luni de la doza 2.

Doza suplimentară (doza 3) se administrează doar în baza recomandării medicului curant, specialist sau medicului de familie care are în monitorizare pacientul.

Pentru vaccinul Comirnaty (Pfizer BioNTech):

Schema de vaccinare primară care include 3 doze, presupune administrarea dozei 2 la interval de 21 de zile de la doza 1, iar doza 3 la interval de minim 28 de zile de la doza 2.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.