Alarmant: Aproape jumătate din parcul auto al României are o vechime mai mare de 17 ani!

Aproape 40% din parcul auto al României are o vechime mai mare de 17 ani, o cifră pe care ministrul Mediului a calificat-o drept una „şocantă”. Tanczos Barna ia în calcul găsirea unei soluţii pentru sprijinirea proprietarilor de maşini vechi care nu îşi permit să le schimbe cu unele mai puţin poluante.

Implementarea unei noi taxe pentru autovehiculele cu o vechime mai mare de 15 ani nu este considerată o soluţie de către ministrul interimar al Mediului. Pentru a nu deveni „cimitirul mașinilor poluante din Europa”, Tanczos Barna ar vrea să aplice măsuri prin care să fie sprijiniţi proprietarii de maşini vechi care, din lipsă banilor, nu îşi permit să le înlocuiască cu altele nepoluante.

„România trebuie să găsească o soluție, fără doar și poate. Nu putem deveni cimitirul mașinilor poluante din Europa. Trebuie să găsim o soluție să scoatem din circulație cât mai multe mașini mai vechi de 15 ani, este o obligație asumată de România prin PNRR față de Comisia Europeană.

Eu cred, sincer, că nu putem să mergem pe varianta taxei auto sau taxei de poluare care la un moment dat a și picat la Curtea Europeană de Justiție. Trebuie să mergem cu un program de susținere a celor care vor renunța la aceste mașini vechi, poluante și ieftine pentru că trebuie să-i ajutăm să aibă o alternativă și să-și cumpere mașini mai puțin poluante. Asta în cazul în care, din motive sociale, acea familie nu-și permite să își cumpere o mașinăm mai puțin poluantă. Sistem de tip Rabla, dar cred că este nevoie de un sprijin special pentru mașinile mai vechi de 15 ani, astăzi, programul Rabla se referă la mașini mai vechi de 8 ani”, a declarat Tanczos Barna la Digi FM.

Potrivit INS, în România sunt în circulație 7,3 milioane autoturisme, din care 3,9 milioane Euro4 și Euro3 și 1,7 milioane Euro5 și Euro6.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.