Președintele Iohannis nu mai acceptă jumătăți de măsură: „Îmi doresc să văd o analiză onestă privind concursurile de directori de școli!”

0

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat miercuri că doreşte să fie realizată o analiză „onestă” a modului în care s-au desfăşurat concursurile pentru ocuparea funcţiilor de directori în unităţile de învăţământ, în acest an şcolar.

Klaus Iohannis a transmis acest mesaj prin intermediul consilierului prezidenţial Ligia Deca la Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2021, un eveniment organizat de Asociaţia pentru Valori în Educaţie sub Înaltul Patronaj al preşedintelui României.

„În Proiectul «România Educată», mi-am asumat dezideratul de a susţine un management educaţional profesionist, bazat pe responsabilitate şi autonomie, capabil să inoveze şi să decidă fără presiuni externe. În acest an şcolar, în care se organizează concursuri pentru ocuparea funcţiei de director în unităţile de învăţământ, îmi doresc să identificăm şi să multiplicăm acele modele de excelenţă în management, precum directorii premiaţi astăzi. Îmi doresc, totodată, să văd o analiză onestă a modului în care s-a derulat concursul de directori, pentru a potenţa ce s-a făcut bine şi pentru a corecta ce a mers mai puţin bine.

Am remarcat implicarea activă a mediului privat în acest concurs, inclusiv prin intermediul Asociaţiei pentru Valori în Educaţie, reunind experţi în domeniul resurselor umane, dispuşi să investească timp şi cunoştinţe pentru a selecta astăzi directorii de mâine”, este mesajul transmis de Klaus Iohannis.

În opinia preşedintelui Iohannis, „menirea unui director de şcoală este aceea de a face o schimbare în viaţa elevilor, a colegilor profesori şi a comunităţii educaţionale căreia îi aparţine”.

„Să conduci o unitate de învăţământ şi să predai reprezintă o provocare ce necesită un nivel ridicat de înţelegere şi de răbdare, asumare, deschidere faţă de cunoaştere şi un set temeinic de valori. Un director bun are o abordare centrată pe oameni, responsabilitate faţă de elevi şi faţă de comunitate, integritate în luarea deciziilor şi obiectivitate, are un comportament moral, punând accentul pe onestitate, echitate şi respect, se informează din surse sigure şi combate dezinformarea în comunitatea educaţională pe care o coordonează. Doamnelor şi domnilor directori, înainte de toate, suntem cu toţii cadre didactice. Capacitatea de a inspira, de a încuraja un tânăr să-şi dezvolte abilităţile şi să devină performant reprezintă esenţa acestei profesii de care sunt încă puternic ataşat şi care este foarte importantă pentru viitorul societăţii noastre”, a completat preşedintele Iohannis.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.