Tulpina Botswana, mult mai agresivă ca tulpina Delta

0

Varianta indiană (delta) a SARS-CoV-2, foarte contagioasă, a redus la 40% eficienţa vaccinurilor împotriva transmiterii covid-19, subliniază miercuri directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus, care îndeamnă oamenii să continue să poarte măşti de protecţie şi să respecte alte bariere practice, relatează AFP.

Experții britanici trag un semnal de alarmă cu privire la o nouă tulpină COVID despre care se crede că este cea mai modificată versiune a virusului de până acum. Până acum au fost detectate doar zece cazuri de tulpină Botswana. Aceasta a fost observată în trei țări.

Tulpina poartă 32 de mutații, dintre care multe sugerează că este foarte transmisibilă și rezistentă la vaccin și are mai multe modificări ale proteinei sale de vârf decât orice altă variantă identificată până acum. Oamenii de știință susțin că este posibil să fi apărut în urma unei infecții pe termen lung la un pacient cu HIV. Lupta împotriva acestei tulpini pare să fie mai dificilă deoarece antrenează sistemul imunitar să recunoască o versiune mai veche a acestei părți a virusului.

Dr. Tom Peacock, un virolog de la Imperial College, care ar fi constatat primul răspândirea acestei tulpini a descris combinația de mutații a variantei drept „oribilă”. El a avertizat că B.1.1.529, numele său științific, are potențialul de a fi „mai rău decât aproape orice altceva” – inclusiv tulpina Delta, dominantă la nivel mondial. Totuși, experții susțin că nu sunt încă motive de îngrijorare deoarece nu există încă semne că acesta se răspândește rapid.

Până în prezent, trei infecții au fost detectate în Botswana și șase în Africa de Sud. Un caz a fost observat și la un bărbat de 36 de ani din Hong Kong, care s-a întors recent de pe continent. Deși în Marea Britanie nu a fost depistat încă niciun caz de infectare cu această tulpină, autoritățile sanitare au anunțat că supraveghează îndeaproape această variantă a coronavirusului.

Specialiștii au identificat un nou efect secundar în urma infectării COVID-19. Este vorba despre posibilitatea de a simți durerea. Medicii de la Spitalele Universitare din Geneva (HUG) au observat un fenomen surprinzător în timpul celui de-al doilea val al pandemiei de COVID-19. Unii pacienți cu dureri legate de cancer au cunoscut o scădere semnificativă sau chiar dispariție a percepției durerii în faza acută a infecției.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.