Comisarul european pentru Piață internă, Thierry Breton, răspunde întrebării europarlamentarului Maria Grapini pe tema accesării fondurilor din programele europene de către IMM-uri!

0
SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Vicepreședintele comisiei pentru piață internă și protecția consumatorului, europarlamentarul Maria Grapini, membru în grupul S&D, a adresat o întrebare punctuală comisarului european pentru piață internă, Thierry Breton, pe tema posibilității IMM-urilor de a atrage, pe cont propriu, fonduri din programele europene, fără a face parte, ca și condiție obligatorie, dintr-un consorțiu.

Susținătoare ferventă, prin intervențiile sale din Parlamentul European, a mediului de afaceri și a IMM-urilor din România, Maria Grapini, a primit un răspuns tranșant la întrebarea sa din partea oficialului european. Concret, Thierry Breton a punctat faptul că, în conformitate cu cadrul financiar multianual 2021-2027, IMM-urile pot avea acces la finanțare din partea UE, fără a face parte dintr-un consorțiu.

În context, Maria Grapini a tras un semnal de alarmă în sensul că răspunsul lui Thierry Breton precizează că IMM-rile pot accesa singure, fără a face parte dintr-un consorțiu,  fonduri europene, însă autoritățile naționale trebuie să creeze, în prealabil, acele mecanisme prin care IMM-urile pot să acceseze bani fie din programul politicii de coeziune, fie din programul privind piața unică, fie din Invest EU, fondul special înființat pentru dezvoltarea mediului de afaceri, în special a IMM-urilor.

Potrivit eurodeputatului umanist, statele membre trebuie să nominalizeze care sunt instituțiile financiare prin intermediul cărora IMM-urile pot să acceseze acești bani de la UE, așa cum a fost, spre exemplu, și programul pentru competitivitatea IMM-urilor (Cosme), în exercițiul financiar trecut.

Nu în ultimul rând, Maria Grapini a dat ca exemplu negativ cazul guvernului Cioloș care, în 2016, nu a reușit, într-un an de zile, să nominalizeze băncile prin care firmele puteau să depună proiecte iar respectiva banca să meargă mai departe în raport cu Banca Europeană de Investiții.

“Nu mi-aș dori ca, și în exercițiul financiar 2021-2027, să existe aceeași neglijență, neștiință sau poate reavoință din partea autorităților”, a avertizat europarlamentarul Maria Grapini.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.