O vânătoare de comori culturale în Brașov dezvăluie amănunte inedite despre istoria muzicii românești

Publicul tânăr pasionat de istorie, explorări urbane, muzică de jazz este invitat să ia parte dintr-un quest online printre comorile culturale ale Brașovului.

La inițiativa Asociației UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, șase documentare de scurt-metraj prezintă șase spații emblematice din zonele centrale și semi-centrale din Brașov precum Cetățuia, Colegiul Național „Andrei Șaguna”, Cinema Astra sau Panoramic – Tâmpa. Documentarele, parte din proiectul BRAȘOV Q&Q, au adunat deja zeci de mii de vizualizări pe pagina de Facebook a UCIMR și pe canalul de YouTube al EnjoyTV România.

Fie că sunt zone reprezentative de promenadă sau edificii istorice, aceste spații au dovedit că păstrează, „bine ascunse de privirile trecătorilor”, istorii fascinante despre strânsa legătură dintre muzică și evoluția societății. Pe scurt, tema proiectului BRAȘOV Quiz & Quest.

Cu rolul de călăuză într-un periplu cultural ambițios, care începe din timpuri medievale, se continuă în perioada interbelică, trecând prin schimbările șocante impuse de regimurile totalitariste, oferind premise optimiste de revalorificare culturală în prezent, istoricul Nicolae Pepene redă cu farmecul unui povestitor iscusit amănunte care vor îmbogăți cu siguranță modul în care Brașovul poate fi văzut astăzi atât de localnici, cât mai ales de turiștii care pot descoperi și alte spații de vizitat.

Mulțumită cercetărilor realizate de istoricul invitat, publicul din mediul online poate afla care este locul surprinzător unde a concertat adesea George Enescu și unde au ales să susțină premiere nume precum Ciprian Porumbescu sau Gheorghe Dima, în vremurile în care societățile muzicale și cele sportive ocupau un rol unitar în viața culturală.

De asemenea, „căutătorii de comori” culturale vor afla când a concertat la Brașov Orchestra Filarmonicii din Berlin sau cum s-a schimbat radical spectacolul muzical în perioada în care Brașovul a purtat numele de „Stalin” și, mai târziu, cum planurile de atragere a turismului internațional au oferit libertatea de a se asculta muzică occidentală în anii ‘60 ai comunismului.

Toate aceste amănunte sunt completate, pe cuprinsul documentarelor, de o coloană sonoră înregistrată live dedicată special acestui demers. Fondul sonor cuprinde, astfel, instantanee surprinse la concertele de jazz și muzică clasică susținute în septembrie, parte din același proiect. Au concertat în aer liber, în grădina Hub 2068, formații reprezentative ale dinamicii jazzului autohton alături de un trio de pian remarcat în plan internațional: Out & About (Paolo Profeti, Alex Mike, Tavi Scurtu, Albert Tajti), 7th Sense, Sorina Rotaru & Alexandru Olteanu, Power Vibes, Bourbon Jazz Unit și Trio Equilibrium. Concertele au fost dedicate celor șase spații de patrimoniu ce merită reasumate de locuitori și turiști, printre care se află Hub 2068 unde este început un amplu proiect de restaurare.

Organizatorii mulțumesc partenerilor de la Asociația Forums pentru toată susținerea și, nu în ultimul rând, publicului prezent la concerte și celui din mediul online care a vizualizat în număr impresionant fiecare documentar.

BRAȘOV Quiz & Quest este un proiect de intervenție culturală care invită la redescoperirea spațiilor istorice ale Brașovului. În același timp, își propune să promoveze creații recente ale tinerilor muzicieni de muzică clasică și jazz, apropiind publicul de artă și patrimoniu. Proiectul, organizat de Asociația UCIMR în parteneriat cu Asociația Forums, este co-finanțat de Primăria Municipiului Brașov, defășurându-se în perioada septembrie – noiembrie 2021.

Proiectul este un apel de conștientizare a spațiilor cu semnificație pentru Brașov și pentru patrimoniul românesc și european. Sunt locuri pe lângă care publicul trece în fiecare zi, însă aproape că nu mai sunt observate, devenind un peisaj general acceptat.

Parteneri culturali: Arts District is Here, Hub 2068 Brașov, Questo App, Senator Wines. Parteneri media: EnjoyTV Romania, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Cronica Română, Zile și Nopți, Agenția de Carte, Șapte Seri, România Pozitivă, RoPortal.

Despre Asociația UCIMR

Asociația UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România este un ONG de utilitate publică aflându-se de 25 de ani în sprijinul interpreților români din domeniul muzicii și al coregrafiei. Prin continuitatea proiectelor sale, UCIMR s-a impus în viața culturală în plan național promovând atât tinere talente, cât și muzicieni de vârf, alături de elemente de patrimoniu românesc și universal.

Dintre cele mai cunoscute proiecte cu frecvență anuală: Festivalul ICon Arts Transilvania (ajuns la ediția a 19-a), Concertul de Anul Nou de la Sibiu (ajuns la ediția a 12-a), Festivalul Promenadelor Brașovului, Stagiunea „Cartografii sonore”, conferințele – spectacol Round Table România, AFI Fan Jazz, Stagiunea ICon Arts@Biblioteca ASTRA,  Concursul „Drumul spre celebritate”, documentarele de scurt-metraj Arts District is Here, Stagiunile „Sunetul muzicii” și „Citadela artelor” de la Castelul Peleș, „Pauza de o pătrime” de la Biblioteca Națională ș.a.

Pe lângă evenimentele multi-anuale, UCIMR dezvoltă în permanență proiecte culturale noi pentru a atrage segmente noi de public precum: „100 de ani în 100 de concerte”, „Past Forward”, „Transylvania Live”, „Despre ce vorbim când cântăm despre iubire?”, „Music, a bridge between people” ș.a.

Aflat în permanentă legătură cu instituții culturale naționale și internaționale, UCIMR este un liant esențial pe scena culturală din România dintre artiști și public, prin fiecare demers urmărind să accentueze calitatea actului artistic, oferind în același timp o scenă inedită pentru artiști.

În condiții normale, evenimentele organizate și promovate de UCIMR depășeșc anual cifra de 100 de spectacole, cu minimum 10.000 de spectatori în spațiile de concerte și cumulează peste 1.000.000 de vizualizări în mediul online.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.