Cristian Ghinea demontează ipocrizia ministrului pesedist al Muncii: Budăi trebuie să aleagă între creșterea pensiilor speciale ale clientelei și majorarea pensiilor românilor!

1

Vicepreşedintele USR Cristian Ghinea susţine că limita de 9,4% din PIB prevăzută în PNRR permite o creştere a pensiilor, dar adaugă că acest lucru nu poate fi realizat simultan cu introducerea indemnizaţiilor speciale pentru aleşii locali.

Într-o postare pe Facebook, fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene atrage atenţia asupra faptului că, de la 1 ianuarie, „mii de foşti primari şi şefi de consilii judeţene” ar urma să primească pensii speciale, în cazul în care nu Guvernul nu va adopta o ordonanţă de urgenţă care să oprească acest lucru.

„Dacă Guvernul nu dă OUG în următoarele trei săptămâni, de la 1 ianuarie, mii de foşti primari şi şefi de consilii judeţene vor primi pensii speciale. Băgate de PSD în lege anterior. (…) Sunt pensii speciale pentru clientela politică şi evident că dacă le bagi pe astea în plată şi creşti şi celelalte pensii speciale nu mai ai spaţiu de crescut pensiile celorlalţi români. De asta se smiorcăie Budăi: trebuie să aleagă între pensiile speciale ale clientelei şi crescut pensiile românilor. Românii trebuie să ştie că orice creştere de pensii speciale sau introducere de pensii speciale noi, cum face PSD acum pentru primari, înseamnă imposibilitatea de a creşte pensiile lor”, scrie Ghinea, vineri, pe reţeaua de socializare.

Potrivit acestuia, Guvernul trebuie să termine recalcularea pensiilor şi să prezinte o „formulă statistică fixă” de creştere a acestora. Totodată, să genereze creştere economică, pentru a creşte PIB şi anvelopa pentru pensii.

Cristian Ghinea  invocă raportul anual al OECD conform căruia implementarea PNRR, „în special a reformelor structurale”, este importantă pentru o creştere sustenabilă. „În special, reforma sistemelor de pensii şi de impozitare sunt necesare pentru a restabili sustenabilitatea finanţelor publice”, prevede raportul, potrivit lui Ghinea.

Reprezentantul USR îi transmite o replică lui Marius Budăi, după ce acesta s-a arătat nemulţumit de faptul că în PNRR este prevăzută o limită de 9,4% din PIB pentru pensii, în condiţiile în care media la nivelul UE „tinde spre 13%”. Ghinea menţionează că 13% reprezintă o medie, care „ascunde diferenţe mari” între ţări.

„Aşa pot să spun şi eu că să crească Budăi pensiile la nivelul din Estonia, Lituania, Letonia, Malta, Irlanda, Slovacia, Cehia. Ar suna bine, dar ar fi o prostie, pentru că toate aceste ţări au cheltuieli cu pensiile/PIB mai mici de 9,4%. Toate cheltuie aproximativ 8%. România are acum o cheltuială pensii/PIB de aproximativ 8%. În linie, deci, cu cele mai multe ţări UE din est. Problema României, şi a altor ţări, este deficitul la fondul de pensii care trebuie acoperit în fiecare an de la bugetul mare al ţării. Ca să acoperi gaura, trebuie să iei bani de la buget, de unde se duce în deficitul bugetar, de unde preocuparea Comisiei pe subiect”, mai scrie vicepreşedintele USR, Cristian Ghinea.

 

Citește și
1 Comentariu
  1. Cicoveanu spune

    Daca s-ar vota in parlament ca raportul intre pensia maxima si cea minima sa fie de 4 la 1 ca in Spania s au abrogarea legii 142 /2007 articol 81 aliniat 1-11 s-au recalcularea tuturor pensiilor pe contributivitate indiferent ce functie s-au loc de munca ai la fel pentru toti fara alte criterii ,atunci ar fi bani de pensii !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.