Casa Albă nu crede că Rusia va ataca Ucraina

Statele Unite încă nu cred că Rusia s-a decis să atace Ucraina. Aceasta este declaraţia consilierului președintelui SUA pentru securitate națională, Jake Sullivan, transmite agenţia RIA Novosti.

Potrivit lui Jake Sullivan, Casa Albă încă nu vede semnale care să indice decizia președintelui Putin de a invada Ucraina. Cu toate acestea, a remarcat el, preşedintele american Joe Biden și-a avertizat omologul rus despre consecințele unui astfel de atac, în timpul discuțiilor din 7 decembrie, și i-a dat acestuia sfaturi despre cum să îl evite.

Anterior, secretarul de stat adjunct Victoria Nuland declarase că Statele Unite consideră că Rusia este pregătită să atace Ucraina cu jumătate din toate forțele sale terestre. Potrivit acesteia, Moscova plănuiește să implice în operațiunea militară „aproximativ 100 de grupuri tactice de batalion, sau practic toate trupele terestre pregătite pentru luptă, aflate la vest de Urali”.

În data de 4 decembrie, serviciile de informații americane „descopereau” că Rusia plănuieşte o invazie a Ucrainei și au cartografiat ofensiva propusă pe mai multe fronturi. Kremlinul a negat această informație. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a numit rapoartele despre presupusa invazie o campanie de informare, al cărei scop este de a prezenta Moscova drept o amenințare la adresa procesului de reglementare din Ucraina.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.