Erdogan prăbușește lira turcească. Rata inflației, la cote alarmante în Turcia!

0

Rata inflației din Turcia a atins cote extrem de ridicate la sfârșitul anului trecut, ajungând la 36,08%, cel mai înalt nivel al său din septembrie 2002, relatează Reuters. Datele publicate luni arată prăbușirea lirei turcești și o situație economică tot mai gravă pentru Turcia lui Erdogan.

Institutul de Statistică Turc a făcut publice noile date care arată că indicele prețurilor de consum a crescut cu 13,58%, cu mult peste anticipări care estimau o creștere de 9%. De asemenea, estimările pentru rata inflației arătau că ea va ajunge la 30,6%. Lira turcească și-a pierdut 44% din valoare anul trecut, iar după publicarea datelor, un dolar american valora 13,6 lire.

Datele arată cea mai proastă situație pentru liră din septembrie 2002, dinainte ca partidul lui Erdogan să ajungă la putere.

Ozlem Derici Sengul, expert turc și fondator al Spinn Consulting din Istanbul, spune că rata inflației își va continua creșterea și va ajunge la 40-50% în martie.

Lira turcească a atins un minim istoric de 18,4 față de dolarul american în decembrie, însă a revenit rapid după o intervenție agresivă a statului pe piață și după ce Erdogan a anunțat o schemă pentru a proteja moneda.

În ultimii cinci ani, inflația s-a aflat la cote foarte mari în Turcia, afectând puternic economiile oamenilor dar și încrederea publică în Erdogan. Problemele economice s-au accentuat mai ales după ce președintele turc a forțat Banca Centrală să reducă dobânda-cheie, deși Turcia se confruntă cu o inflație cronică. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.