Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, spulberă visele lui Ciolacu&co: Secția Specială va fi desființată!

0

Desființarea Secției Speciale intră în linie dreaptă, una din principalele condiții de la Bruxelles  pentru ridicarea MCV. Proiectul ajunge pe masa Guvernului chiar în următoarea săptămână, a anunțat Ministerul Justiției. Cătălin Predoiu precizează că Legile Justiției ar putea fi adoptate în Parlament în primăvara acestui an, ca și Codurile penale. 

Ministerul de Justiție anunță că a definitivat proiectul de legea prin care se va desființa Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Conform comunicatului, proiectul de lege va fi promovat la Guvern săptămâna viitoare, apoi în Parlament. Detalii privind organizarea unei alte structuri pentru preluarea dosarelor SIIJ, așa cum susțin unii dintre partenerii actualei coaliții, ca UDMR, nu au fost date de minister. Bruxelles a recomandat desființarea SIIJ și retrimiterea dosarelor la DNA sau la Parchetul General.

„Ministerul Justiției rămâne ferm angajat în realizarea obiectivelor din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), prioritățile sale imediate în cadrul acestui instrument fiind promovarea legii privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), promovarea legilor Justiției și promovarea modificărilor la Codul penal și Codul de procedură penală.

Ministerul Justiției reafirmă poziția sa constantă, aliniată poziției Guvernului României, exprimată fără echivoc de Prim Ministrul Nicolae Ciucă, în sensul respectării supremației dreptului european așa cum este stipulată în Tratatul Lisabona, Anexa 17, parte integrantă din tratat și recunoscută de art.148 alin.(2) din Constituția României.

Ministerul Justiției reafirmă poziția sa constantă, aliniată poziției Guvernului României, exprimată prin scrisoarea transmisă de Guvernul României Comisiei Europene în data de 17.11.2021, în sensul respectării caracterului obligatoriu al deciziilor Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Ministerul Justiției va coopera transparent și sincer cu Comisia Europeană pentru atingerea obiectivelor din cadrul MCV și a mecanismului ”Rule of Law” astfel încât progresele concrete realizate în cadrul MCV să conducă în consecință la aplicarea unui singur mecanism de monitorizare, respectiv mecanismul ”Rule of Law”, aplicabil tuturor Statelor Membre ale Uniunii Europene”, a transmis ministerul într-un comunicat de presă.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.