Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pune „punctul pe i”: Nu mai văd urgența certificatului verde la locul de muncă!

Share:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu mai vede de ce s-ar urgenta proiectului de lege care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă.

Alexandru Rafila, scenariu surprinzător pentru România. Și asta mai ales pentru faptul că implementarea noii legi ar dura câteva săptămâni, iar guvernantul e de părere că până atunci se va încheia valul 5 al pandemiei în România.

Alexandru Rafila a adăugat că certificatul verde şi-ar fi arătat  utilitatea dacă ar fi fost adoptat înainte de valul 4, iar acest document nu a fost asumat politic.

„Este o chestiune care nu a fost asumată politic. Pentru mine, lucrul cel mai neplăcut care mi s-a întâmplat a fost această pasare permanentă a responsabilităţii: cine e de vină pentru această situaţie legată de neadoptarea unei forme a certificatului verde – sau certificatului COVID. De fapt, ea a scăzut progresiv. Dacă vă uitaţi istoric, la momentul lansării vaccinului, în decembrie 2020, cifrele arătau o prevenire a transmiterii în jurul cifrei de 90 pentru vaccinurile de tip ARN. Ulterior, după apariţia variantei Delta, transmisibilitatea a fost mai puţin impactată de vaccin, iar acum, în cazul Omicron, e şi mai puţin şi vedem şi cazuri de infectare la persoane care au făcut inclusiv doza booster.

Sigur că avem un beneficiu major, şi de aceea recomand cu tărie vaccinarea, este proporţia cazurilor grave şi al deceselor în rândul nevaccinaţilor şi vaccinaţilor, care este net în favoarea persoanelor vaccinate care se îmbolnăvesc grav mai puţin, care mor mai puţin

Nu mai văd urgenţa certificatului verde pentru că orice procedură legislativă – să spunem că se face o procedură de urgenţă, asumarea răspunderii e cea mai rapidă, presupune şi un timp de la momentul adoptării până la implementarea efectivă, care vor mai însemna câteva săptămâni şi eu sper ca acest val 5 în România să se încheie peste câteva săptămâni. Deja avem două săptămâni din valul 5 şi sper că până la sfârşitul lunii februarie să ajungem într-o situaţie… Dacă vrei să ai un răspuns, trebuie să-l adopţi imediat şi să intre în vigoare mâine”, a spus Rafila, într-o intervenţie la Digi24.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.