Deputatul USR, Stelian Ion, denunță ipocrizia ministrului Predoiu: Mă aștept la noi tactici de tergiversare privind desființarea SIIJ!

0

Deputatul USR Stelian Ion afirmă că se aşteaptă din partea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi a Guvernului la „noi tactici de tergiversare” în privinţa desfiinţării Secţiei Speciale de anchetare a magistraţilor, considerând că reluarea de la zero a procedurii arată „neseriozitate” şi „s-ar şterge cu buretele tot ce s-a lucrat până acum”.

„Mă aştept la noi tactici de tergiversare din partea ministrului Cătălin Predoiu şi a actualului Guvern. Ceea ce se întâmplă este inadmisibil, pentru că era un proiect de desfiinţare a Secţiei Speciale, care a trecut prin Camera Deputaţilor şi se află acum la Senat, la vot final. Dacă se dorea adăugarea vreunui amendament, oferirea unei garanţii pe care poate noi n-am văzut-o la momentul respectiv, deşi am oferit mai multe variante şi nu au fost acceptate în vechea formulă de coaliţie, se puteau amenda acele prevederi din proiectul de lege şi se putea da un vot rapid. Să reiei totul de la zero acum este absolut absurd”, a susţinut, la RFI, fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion.

El a menţionat că reluarea procedurii de la zero ar prelungi foarte mult procedura, s-ar şterge cu buretele tot ce s-a lucrat până acum şi arată neseriozitate.

„A spus ministrul Cătălin Predoiu că până la jumătatea lunii februarie va trimite legea de desfiinţare a Secţiei Speciale în Parlament. Lucrul acesta nu este posibil decât dacă se încalcă alte legi, de exemplu, legea referitoare la transparenţa decizională, Legea 52 din 2003. Dacă reiei de la zero, înseamnă că ar trebui să pui în dezbatere publică acest proiect. Dacă ar pune azi în dezbatere publică, ar trebui să treacă 30 de zile lucrătoare, deci aproape 40 de zile, până când să poată promova proiectul, după care ar trebui un aviz şi de la CSM. La CSM e blocaj, nu ştim dacă se va debloca situaţia până la momentul respectiv. De asta spun că este dovadă şi de neseriozitate”, a adăugat Stelian Ion.

Potrivit acestuia, când a plecat de la minister, a lăsat „la cheie” proiectul de lege referitor la modificarea Codului penal şi de procedură penală, menţionând că trecuse şi de perioada referitoare la transparenţa decizională, de consultare publică, iar acum ministrul anunţă că va fi depus la sfârşitul lui martie.

„Nu este nevoie decât de nişte avize de la celelalte ministere şi de trecerea prin Guvern, pentru a fi promovată acea formulă pe care am găsit-o şi care cred că este potrivită. Sunt tot felul de tactici de tergiversare”, a apreciat Stelian Ion.

Fostul ministru a mai spus că nu este posibil ca totul să fie reluat de la zero, menţionând că acest lucru „înseamnă că nu există voinţă politică reală” de desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

Stelian Ion a mai declarat că a făcut tot ce s-a putut pentru atingerea acestui obiectiv, arătând însă că „se putea comunica mai mult”.

s

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.