Tot mai multe state europene introduc vaccinarea obligatorie

Tulpina Omicron se răspândeşte tot mai mult în lume şi de aceea în tot mai multe state europene vaccinarea devine obligatorie.

Vaccinarea anti-COVID devine obligatorie în multe state din Europa în contextul răspândirii infectării cu tulpina Omicron.

Şi în România, tulpina Omicron a devenit dominantă. Un nou lot de 349 probe COVID pozitive a fost analizat de echipa de cercetare MedLife prin metoda pre-screening PCR. Dintre acestea, 274 (79%) prezintă suspiciune de infectare cu tulpina Omicron și urmează să fie secvențiate în vederea unei confirmări ferme.

Austria introduce vaccinarea obligatorie anti-Covid pentru toți cei peste 18 ani, de la începutul lui februarie. Măsura ar urma să aibă o fază de adaptare, care să le permită celor reticenți să se vaccineze până la jumătatea lunii martie.

„După aceea, vor fi efectuate controale şi a nu fi vaccinat va reprezenta un delict pasibil de sancţiuni financiare între 600 şi 3.600 de euro, în caz de recidivă”, a declarat cancelarul austriac, Karl Nehammer.

Guvernul austriac justifică această măsură rară prin aglomerarea spitalelor şi din dorinţa de a atinge o rată de vaccinare de 90%, care ar permite, potrivit experţilor săi, atingerea unei imunităţi colective.

Şi Germania ia în calcul o asemenea măsură. Proiectul ar putea fi dezbătut în Bundestag la sfârşitul lui ianuarie. la fel şi Cehia.

Grecia aplică începând de luni amenzi pentru persoanele de peste 60 de ani care nu sunt vaccinate împotriva coronavirusului. Potrivit noilor reglementări, orice persoană cu vârsta peste 60 ani este obligată să plătească o taxă lunară de 100 de euro dacă a ales să nu se vaccineze.

Autorităţile sanitare vor transmite numele cetăţenilor nevaccinaţi autorităţilor financiare pentru a putea fi aplicate amenzi. Sumele colectate vor fi folosite pentru a sprijini spitalele din Grecia.

Măsura a fost anunţată din noiembrie anul trecut, iar de atunci circa 217.000 de persoane cu vârsta peste 60 de ani s-au vaccinat, rata de vaccinare în rândul acestei grupe de vârstă ajungând la 90%.

Și Italia a impus obligativitatea vaccinării pentru toate persoanele cu vârste peste 50 de ani, cu excepţia celor recent vindecaţi.

Din 10 ianuarie, toți italienii trebuie să prezinte certificatul de vaccinare pentru accesul în transportul public, hoteluri, piscine, sali de sport, restaurante, târguri şi congrese. Doar la locul de muncă mai este posibil accesul cu teste negative.

În schimb, alte ţări au decis reducerea perioadei de izolare şi carantină pentru persoanele infectate cu COVID-19.

Guvernul israelian a decis luni să reducă durata carantinei pentru persoanele pozitive la COVID-19, dar asimptomatice, de la şapte la cinci zile.

„Această decizie ne va permite să continuăm să protejăm sănătatea publică, pe de o parte, şi să asigurăm stabilitatea economiei pe de alta, chiar dacă este dificil”, a declarat premierul Naftali Bennett într-un scurt video postat de biroul său.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.