Vești proaste pentru românii cu mașini second hand: Taxe majorate şi ITP mult mai riguros! 

0

Majorarea taxelor pentru maşinile second-hand ar putea fi adoptată curând. Ministrul Mediului spune că măsura are sprijinul primarilor.

Ministrul Mediului vrea o colaborare mai strânsă cu Ministerul Transporturilor pentru identificarea celor care aduc în România mașini care nu respectă normele de poluare.

“Toate mașinile care intră în țară și sunt înmatriculate trec prin filtrul ITP. Sunt acele controale obligatorii care sunt dese la mașinile vechi, sunt anuale, mai rare la mașinile noi. Acele controale trebuie să fie riguroase și ferme, astfel încât să nu treacă nicio mașină care poluează mai mult decât trebuie sau decât scrie în cartea mașinii”, a susținut ministrul Mediului.

Acesta a menționat că sunt cazuri când “procuratura descoperă locații unde aceste măsurători nu se fac cum trebuie” și “Ministerul Mediului trebuie sprijinit și de celelalte entități din țară: Unitățile Administrativ-Teritoriale, de cei care se ocupă de aceste controale în trafic și la ITP, și de celelalte ministere”.

„Am avut o discuţie lungă, de două-trei ore, cu Asociaţia Municipiilor, Asociaţia Oraşelor şi Asociaţia Comunelor, unde cei de la masă au susţinut clar o descurajare a înmatriculării maşinilor second hand în România şi au spus clar: taxare!

Există la nivelul autorităţilor locale o presiune uriaşă la înmatriculări. Era un domn primar la masă şi spunea că vin 40-50 de cereri de înmatriculare de la aceeaşi persoană. Sunt oameni care cu asta se ocupă”, a declarat, marţi, la TVR, ministrul Mediului.

Întrebat dacă pot creşte taxele actuale, ministrul a afirmat: ”Există o posibilitate, dar orice majorare de taxe sau orice taxă nouă trebuie pregătită, conform legii, cu 6 luni înainte, să nu fie cu aplicabilitate de pe o zi pe alta. Dacă se va ajunge la o astfel de decizie şi, din ce am înţeles de la unii reprezentanți ai autorităţilor locale, dânşii vor susţine (n.r. majorarea taxelor) în interesul localităţilor pe care le conduc, în interesul municipiilor”.

La începutul acestei luni, ministrul Mediului, Tánczos Barna, declara că în 2022 nu va fi implementată o taxă auto, o taxă de mediu sau o taxă de primă înmatriculare.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.