OIR POSDRU București – Ilfov a organizat un workshop în data de 26 ianuarie 2022 în cadrul proiectului 40Ready, Interreg Europe
În cadrul proiectului “Întărirea capacității IMM-urilor de a se adapta la Revoluția Industrială 4.0” a avut loc în data de 26 ianuarie 2022 workshopul organizat de către OIR POSDRU București- Ilfov, pe tema importanței evaluării competențelor digitale ale angajaților din IMM-uri /a maturității digitale a IMM-urilor în procesul amplu al transformării digitale.
Proiectul are un obiectiv principal și anume, pregătirea IMM-urilor pentru Revoluția Industrială 4.0 și obiective secundare care constau în adaptarea la provocările pe care le aduce Revoluția Industrială 4.0 pentru antreprenorii, managerii, angajații IMM-ului și imbunătățirea instrumentelor de politici publice care susțin IMM-urile in transformarea lor tehnologică, organizațională și culturală.
Proiectul este o punte de colaborare, o platformă pentru schimb de experiență și învățare comună intre 8 parteneri din 7 țări. Aceste țări sunt: Italia, Belgia, Finlanda, Polonia, Spania, Lituania și nu în ultimul rând, România. Țara noastră este reprezentată în cadrul proiectului de către Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operațional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane București-Ilfov (OIR POSDRU BI).
Obiectivul evenimentului, care a avut loc în format hibrid, în sală și online, a fost informarea stakeholderilor proiectului și celor interesați despre stadiul activităților și despre următoarele etape care vor fi parcurse.
Au participat în cadrul dezbaterii stakeholderii și partenerii din cadrul proiectului, reprezentanți ai mediului public și privat, printre care îi amintim pe: Marius Hărătau- CEO Factory 4.0, Ștefan Grigore- Cluster IT Smart Alliance, Ligia Neacșu- director general Best Smart Consulting, Hanife Catalbaș, Cătălin Renghea și Codruț Cîrligeanu- consultanți în cadrul Public Affairs Solutions, Cosmin Șerbănescu- Președinte Institutul Național de Control Intern, Dragoș Iorga – Director executiv OIR POSDRU BI, reprezentanții unor importante clustere si DIH-uri naționale, alți consultanți și reprezentanți ai mediului public și privat.
Au fost prezentate cele doua planuri de acțiune propuse în cadrul proiectului și anume:
- Introducerea unui nou criteriu de evaluare care susține însușirea domeniului I4.0 de către IMM-uri, în cadrul Programului Operațional pentru Dezvoltarea Capitalului Uman 2014-2020, mai exact Programul operațional POCU 3.12 Competențe digitale pentru angajaţii din IMM.
- Promovarea unui instrument de evaluare a competențelor digitale pentru angajații IMM-urilor, obiectivul acestuia fiind accesul facil al tuturor IMM-urilor din Romania la acest instrument.
A urmat apoi o discutie pe grupuri de participanți, centrată în jurul a doua întrebari importante:
- În ce politici publice de actualitate putem face această propunere?
- Ce idei principale să avem in vedere când scriem această propunere?
Au fost generate idei valoroase, care vor fi analizate in continuare in cadrul proiectului “Întărirea capacității IMM-urilor de a se adapta la Revoluția Industrială 4.0”.