Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, cere clarificări președinției franceze pe tema priorităților în domeniul justiției! 

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

 

În cadrul Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din PE, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, membru al Grupului S&D, a avut o intervenție tranșantă, interpelându-l, pe tema priorităților președinției franceze, în domeniul justiției, pe ministrul justiției din Franța.

Concret, eurodeputatul Grapini i-a adresat, punctual, trei întrebări, oficialului francez.

“În contextul în care ați spus că în 4 martie va avea loc o întâlnire JAI cu miniștrii de Justiție din statele membre, pentru a discuta despre statul de drept, vă întreb care va fi poziția dumneavoastră în JAI și anume ce instrumente intenționați să folosiți pentru a măsura, la fel, cu aceeași unitate de măsură, funcționarea statului de drept în cele 27 de state membre?”, a punctat Maria Grapini.

A doua întrebare a eurodeputatului umanist, adresată ministrului francez al justiției, a vizat o altă temă extremă de importantă și anume cea privind depturile copiilor.

“S-a discutat despre problema copiilor care suferă din cauza familiilor dezmembrate și, pe marginea acestui subiect, vreau să vă adresez o altă întrebare. Am foarte multe cazuri și sesizări, în acest sens, din Finlanda, Germania, Olanda, Danemarca, în care instituțiile din acel stat pur și simplu răpesc și traumatizează copiii. Vă amintesc cazul revoltător din Finlanda, unde, abia după cinci ani, părinții și-au recuperat copiii. Asta înseamnă că instituția statului a greșit! Vă gândiți, în acest sens, în timpul președinției francize, la o uniformizare a regulilor instituțiilor statului referitoare la instituționalizarea copiilor?”.

Ultima întrebare adresată de eurodeputatul român a vizat justiția europeană.

“Ați pronunțat de mai multe ori “justiție europeană”. Vreau să vă întreb ce înțelegeți prin “justiție europeană” în contextul în care comisarul pe Justiție, Didier Reynders, ne-a răspuns în numeroase rânduri că justiția este de competență națională, fiind subsidiaritate”, a spus Maria Grapini.

 Deși există pe de o parte o justiție națională, iar pe de altă parte una europeană, este evident că trebuie să respectăm deciziile Curții Europene de Justiție, a precizat, în răspunsul său, ministrul francez al Justiției.

Potrivit acestuia, „fără Curtea Europeană de Justiție nu va mai exista Uniunea Europeană”, în aceste condiții statul de drept este un principiu obligatoriu pentru buna funcționare a Uniunii.

“În ceea ce privește statul de drept există proceduri de contencios care sunt legate strict de atacurile la adresa Justiției”, a precizat ministrul francez al justiției care a dat, în acest sens, exemplul Poloniei amendată, cu un milion de euro, de Curtea Europeană de Justiție pentru că a menținut Tribunalul pentru magistrați.

Generalitățile reprezentantului președinției franceze au continuat. Ca și răspunsurile evazive pe temele arzătoare, precum drepturile copiilor și necesitatea uniformizării regulilor instituțiilor statului privind instituționalizarea copiilor, ridicate de eurodeputatul Grapini.

“Din păcate, ministrul justiției din Franța a ezitat în răspunsurile sale! Nu mi-a răspuns la intrebările, punctuale, legate de instrumentele, concrete, folosite la măsurarea funcționării statului de drept, cu aceeași unitate de măsură, în toate cele 27 de state! Nici la întrebarea privind justiția europeană versus competența justiției naționale nu am primit răspunsul solicitat!

Asta inseamna că putem să ne așteptăm la mult subiectivism în analiza statelor membre din punct de vedere al statului de drept!”, a conchis eurodeputatul Grapini, după răspunsurile neconvingătoare ale oficialului francez.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.