Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vești bune pentru români: „Majoritatea restricțiilor vor fi ridicate în martie!”

Ministrul Alexandru Rafila a explicat că în privința situației din secțiile de terapie intensivă este normal să se înregistreze un decalaj, astfel că abia la finalul lunii secțiile ATI vor înregista o situație mai bună.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunță că România a ajuns în  vâful valului 5 al pandemiei de coronavirus, iar săptămâna următoare vom avea confirmarea. „Sunt semne că acolo suntem, în vârful valului 5. Săptămâna care urmează vom avea confirmarea. Opinia mea e că marți, zi care măsoară situația de luni, probabil că nu vom depăși 35.000 de cazuri. Atunci putem să spunem că intrăm în faza de stabilizare a acestui val și ne așteptăm la o scădere. După ce am acvut un vârf pe la 43.000 de cazuri, ulterior nu am depășit cu mult 30.000 de cazuri”, a declarat Rafila, la Antena 3.

Ministrul a explicat că în privința situației din secțiile de terapie intensivă este normal să se înregistreze un decalaj, astfel că abia la finalul lunii secțiile ATI vor înregista o situație mai bună.

„Avem ocupate peste 1000 de paturi la ATI. Până la finalul acestei luni, cred că și situația de la ATI va intra pe un trend descrescător”, a mai declarat ministrul Sănătății, precizând că în zilele următoare va fi finalizat și studiul care va arăta câți dintre pacienții de la ATI sunt infectați cu tulpina Delta și câți cu tulpina Omicron.

„Eu, în general, sunt un om echilibrat. Opinia mea este că, până la sfârșitul lunii martie, am putea să scăpăm de marea majoritate a restricțiilor, dacă intrăm pe un trend descrescător și dacă situația nu mai pune probleme. Ați remarcat că s-a schimbat abordarea, inclusiv în modul în care funcționează școlile. Dacă se dovedește în România, la fel cum se întâmplă în alte țări, că această tulpină (n.r. Omicron) produce infecții ușoare, banale la marea majoritate a oamenilor, evident că restricțiile vor fi ridicate. Eu aștept momentul în care starea de alertă va fi ridicată, pentru că este important pentru toți”, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, duminică seară.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.