Comisia Europeană dă dreptate liberalilor: „Doar un dezastru natural poate duce la renegocierea PNRR”

Share:

Comisia Europeană a adus clarificări în legătură cu renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României privind pensiile, un subiect intens dezbătut de PSD şi PNL. Oficialii europeni au precizat că PNRR nu poate fi modificat decât în situaţii excepţionale, precum dezastre naturale de dimensiuni istorice. Mai mult, o astfel de renegociere ar putea duce la pierderea unor fonduri şi la întârzierea reformelor. În schimb, Marius Budăi, ministrul Muncii, a explicat că nu a adus în discuţie niciodată renegocierea „din temelii” a PNRR, ci doar „optimizarea” unor aspecte prevăzute în acesta, cum ar fi procentul din PIB alocat pensiilor.

Creşterea pensiilor ar putea fi blocată în România. Marius Budăi a subliniat că, în opinia PSD, este „este inadmisibil şi de neacceptat” ca o persoană să fie obligată să muncească până la 70 de ani.

Reprezentanţii Comisiei Europene (CE) au explicat, într-un răspuns la solicitarea Digi24, că modificarea PNRR nu poate fi realizată decât în situaţii excepţionale cum ar fi dezastrele naturale de dimensiuni istorice. Mai mult, orice cerere de modificare a PNRR ar întârzia cu mult implementarea programului.

Mai mult, oficialii CE au menţionat că aşteaptă să vadă o încurajare a ieşirii la pensie cât mai târziu prin oferirea de stimulente celor care se pensionează la vârste cât mai înaintate.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.