Decizia TAS: Patinoarea rusă, Kamila Valieva, poate patina în continuare la Jocurile Olimpice! 

Share:

Patinatoarea rusă Kamila Valieva va avea voie să concureze în proba de simplu feminin la patinaj artistic la Jocurile Olimpice de la Beijing, după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a decis că tinerei de 15 ani nu ar trebui să i se impună nicio suspendare provizorie după ce a picat testul antidrog.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a transmis că a menținut decizia Agenției Ruse Ant-Doping de a ridica interdicția pentru tânăra de 15 ani, care a fost testată pozitiv pentru o substanță interzisă pe 25 decembrie.

TAS a transmis că împiedicarea patinătoarei ruse să concureze i-ar fi cauzat „un rău ireparabil”.

„Sportiva ar trebui să beneficieze de următoarele circumstanțe excepționale, are sub 16 ani și este o persoană protejată conform codului Agenției Mondiale Anti-Doping (Wada)”, a declarat Matthieu Reeb de la TAS, scrie BBC.

TAS a mai subliniat în decizia sa „problemele serioase ale transmiterii în timp util a rezultatelor”.

„O astfel de notificare întârziată nu a fost vina ei, în mijlocul Jocurilor Olimpice de iarnă”, se arată în hotărâre, scrie Reuters.

Așadar, Valieva este liberă să concureze marți la competiția individuală de patinaj artistic feminin, unde este favorită la aur.

Comitetul Olimpic al SUA a declarat că este „dezamăgit de mesajul pe care îl transmite această decizie”.

Valieva, în vârstă de 15 ani şi neînvinsă până acum la prima sa participare la seniori, a fost depistată pozitiv la trimetazidină la un control antidoping efectuat pe 25 decembrie, în cursul Campionatelor Rusiei, de către Agenţia rusă antidopaj (RUSADA), a anunţat într-un comunicat ITA (Agenţia Internaţională de Testare), instanţă responsabilă cu controalele antidoping pe durata Jocurilor Olimpice.

Cu toate acestea, a durat până pe 8 februarie pentru ca un laborator din Suedia să raporteze că a detectat o substanță interzisă.

Trimetazidina, medicament utilizat pentru a trata anginele pectorale, este interzisă de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) din 2014.

Notificată marţi în legătură cu testul său pozitiv, la o zi după victoria echipei Rusiei sub drapelul neutru în competiţia pe echipe de la Beijing, Agenţia antidoping rusă a „suspendat-o provizoriu cu efect imediat” pe Valieva, a explicat ITA. Această suspendare provizorie o priva pe tânăra patinatoare să participe la orice competiţie, inclusiv Jocurile Olimpice 2022. „Dar sportiva a făcut apel la decizia RUSADA pe 9 februarie şi o nouă audiere a avut loc în aceeaşi zi”, adaugă ITA.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.