Secretarul de stat american, Antony Blinken, acuză: „Rusia caută un pretext pentru lansarea unui atac!”

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, cere Moscovei să reducă presiunile militare asupra Ucrainei şi să aleagă diplomaţia.

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, se va întâlni săptămâna viitoare cu omologul său rus, Serghei Lavrov, dacă Rusia nu invadează Ucraina, a anunţat joi seară Departamentul de Stat, notează AFP.

Antony Blinken a propus să se întâlnească cu Serghei Lavrov „în Europa, săptămâna viitoare. Ruşii au răspuns propuneri de date pentru sfârşitul săptămânii viitoare, pe care le-am acceptat, cu condiţia să nu existe o invazie rusă în Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

„Dacă invadează în următoarele câteva zile, aceasta va arăta clar că nu au fost niciodată serioşi în privinţa diplomaţiei”, a adăugat el.

Un responsabil al Casei Albe a indicat la rândul său că preşedintele american, Joe Biden, va discuta vineri după-amiază „cu liderii transatlantici (…) despre trupele militare ruse relocate la frontiera cu Ucraina” şi despre eforturile de a face ca diplomaţia să prevaleze.

Potrivit programului premierului canadian, Justin Trudeau, la această reuniune la distanţă vor participa conducătorii Canadei, Franţei, Germaniei, Italiei, Marii Britanii, Poloniei, României, Uniunii Europene şi NATO.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a cerut Rusiei, la reuniunea Consiliului de Securitate ONU, să reducă presiunile militare asupra Ucrainei, insistând pentru soluţionarea crizei pe cale diplomatică şi prin aplicarea Acordului de la Minsk.

„În ultimele luni, fără provocări şi fără justificări, Rusia a mobilizat peste 150.000 de militari la frontierele Ucrainei, în Rusia, în Belarus şi în Crimeea ocupată. Rusia susţine că îşi diminuează forţele. Noi nu vedem acest lucru întâmplându-se pe teren. Informaţiile noastre indică în mod clar faptul că aceste forţe – inclusiv trupele, avioanele şi navele – pregătesc lansarea unui atac asupra Ucrainei în următoarele zile. Noi nu ştim precis cum se vor derula lucrurile, dar acesta este scenariul la care lumea se poate aştepta”, a afirmat Antony Blinken, conform declaraţiilor publicate pe site-ul Departamentului de Stat.

Secretarul de Stat american a subliniat că, în momentul de faţă, „Rusia caută un pretext pentru lansarea unui atac”.

„După cum a spus preşedintele Joseph Biden, acesta ar fi un război prin opţiune. Iar dacă Rusia optează pentru un astfel de conflict, noi am anunţat clar că, împreună cu aliaţii şi partenerii, răspunsul nostru va fi sever şi decisiv. Însă Rusia poate avea o altă opţiune, dacă există vreun adevăr în afirmaţia că este angajată în sensul diplomaţiei. Diplomaţia este singura modalitate responsabilă de a rezolva această criză. Iar o parte esenţială a acestei abordări este prin implementarea Acordului Minsk (…)”, a subliniat Antony Blinken.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.