Ministrul Familiei, implicare totală. Gabriela Firea, despre cazul bebelușului din Danemarca!

Share:

Informații tulburătoare vin din Danemarca. Părinții bebelușului, arestați preventiv și nu vor mai putea să-l vadă cel puțin jumătate de an. Anunțul legat de aducerea copilașului în România a fost făcut de ministrul Familiei, Gabriela Firea.

Ministrul Gabriela Firea a anunțat miercuri că bebelușul ai cărui părinţi au fost arestaţi preventiv în Danemarca nu va putea ajunge în România. A fost externat, dar starea de sănătate a acestuia nu permite transportul. Copilul a fost dat în plasament pentru un an la o familie pe care părinţii nu o pot cunoaşte sau vizita.

„Am primit răspuns din partea ministrului Afacerilor Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Astrid Krag, la scrisoarea pe care am trimis-o în urmă cu două săptămâni. Legislaţia din Danemarca permite repatrierea unor copii aflaţi în astfel de situaţii delicate, dacă sunt îndeplinite condiţiile Convenţiei de la Haga. De asemenea, Ministrul Astrid Krag ne-a transmis că deciziile concrete în acest caz pot fi luate doar de autorităţile din localitatea unde a fost semnalat incidentul. Am transmis, astăzi, o scrisoare primarului localităţii unde s-a născut M. R. şi unde locuieşte familia de tineri români. Am transmis, din nou, disponibilitatea autorităţilor române de a aduce în România copilul şi de a-l plasa în îngrijirea bunicilor materni. Am reiterat principiul internaţional potrivit căruia este în interesul copilului să fie crescut în familia extinsă”, a transmis ministrul Gabriela Firea.

Gabriela Firea îl anunță pe primarul localității din Danemarca în care locuieşte familia copilului că va continua demersul de a-l aduce în România, unde rudele au toate condiţiile pentru a-l îngriji corespunzător.

„Ne asumăm întrutotul responsabilitatea de a aduce acest copil în ţara sa de origine şi de a-i asigura cele mai bune condiţii de îngrijire în familia extinsă care locuieşte în România”, a transmis Gabriela Firea în scrisoarea redactată în limba engleză şi datată miercuri, 23 februarie, postată pe Facebook.

„Reiterăm faptul că dacă starea de sănătate permite, suntem pregătiţi de totala cooperare pentru a asigura transferul acestui copil în România, unde bunicii săi îl aşteaptă. Suntem pe deplin conştienţi de caracterul special al acestei solicitări, dar considerăm că acest caz este unu foarte sensibil şi, în ciuda circumstanţelor nefericite care au dus la internarea în spital a copilului, legăturile familiei sale cu România s-au dovedit a fi unele foarte puternice, membri ai familiei extinse fiind prezenţi în Danemarca încă de la naşterea copilului, în timp ce părinţii sunt activ implicaţi şi păstrează legătura cu familia din România, deşi ei trăiesc în ţara dumneavoastră”, potrivit scrisorii.

„Nu ne dorim să îngreunăm în vreun fel activitatea autorităţilor daneze. Însă, informaţiile cu privire la situaţia copilului sunt îngrijorătoare. Măsura de plasament a fost, deja, instituită pentru un an de zile, iar băiatul se află la o familie maternală pe care părinţii nu o pot cunoaşte sau vizita. Tinerii români nu-l vor putea vedea pe băiat, indiferent de situaţia acestora, în următoarele şase luni”, mai afirmă Gabriela Firea.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.